Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sex timmar långt vittnesmål från avliden uppspelat i rätten

Ordblind, med stora läs- och skrivsvårigheter, och urusel på engelska. Ändå var det Percy Nilsson som detaljstyrde allt om Malmö Redhawks ekonomi och avtalen med spelare och agenter.
Så lät det när en numera avliden före detta vice ordförandes röst spelades upp under den pågående rättegången.

Annons
 Percy är väldigt speciell, du lovar inte ut en fri lunch utan att ha checkat det med Percy.
Den före detta vice ordförandens röst ekade på stundtals helt ohörbara band från förhören på Ekobrottsmyndigheten med honom i november 1999, när han själv just delgivits misstanke om grovt skattebrott. Han avled senare i en olycka medan brottsutredningen fortfarande pågick.
Åklagarna har åberopat det drygt sex timmar långa bandade förhöret som bevis för Percy Nilssons och de två medåtalade för detta klubbdirektörernas inbördes roller när spelaravtal slöts genom deras agenter, och hur avtalen utformades med villkor om utlandsutbetalningar för att undgå svenska arbetsgivaravgifter.

Språkkunskaper
På banden berättar den före detta vice ordföranden om hur han som mellanhand från sitt kontor i New York fick sköta allt engelskt prat med hockeyspelare och agenter. Hemma i Malmö förstod varken en av klubbdirektörerna eller Percy Nilsson, på grund av sina dåliga språkkunskaper, vad agenterna krävde förrän han förklarat för dem.
Klart var dock att alla pengar och villkor i avtalen slutligt alltid måste godkännas av Percy Nilsson, enligt vittnesmålet.
 Jag är i princip den enda i styrelsen som sagt emot Percy Nilsson. Klubben var en enmansshow där Percy solade sig i glansen.

Motfrågor
Förhören avfärdades helt av Percy Nilssons försvarsadvokat, Leif Silbersky. Dels för att den då brottsmisstänkte kan ha satt egna intressen i första hand, dels för att en försvarsadvokat vid åklagarens vittnesförhör enligt praxis alltid bör kunna ställa motfrågor.
 Men låt oss anta att det är sant det han säger, vad har det med målet att göra? Målet är ju att Percy Nilsson påstås ha medvetet manipulerat med bokföring och uppbördsdeklarationer, och det har han inte yttrat sig här om på något sätt, sade Silbersky i en paus.

Mer läsning

Annons