Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Simmade ett halvt marathon – Stefan Andersson vann Sveriges längsta simtävling

I hård motvind och tuffa vågor simmade Stefan Andersson till sig segern i Sveriges längsta lopp i öppet vatten. "Kroppen klarar mer än man tror", säger han.

Annons

Regning prisutdelning efter Vidöstansimmet där Stefan Andersson segrade.

En halv marathon är 21 kilometer och kan vara tuff för många att löpa. Stefan Andersson från Sundsvall gav sig under lördagsmorgonen ut på sommarens största utmaning – Vidösternsimmet i Värnamo.

– Jag hade simmat 12 000 meter som längst innan och det var för 27 år sedan, säger han.

Vidösternsimmet är just 21 kilometer långt och Stefan Andersson tog sig inte bara i mål. Han vann med tiden 6,31,27.

– De som har gjort de snabbaste tiderna innan har simmat ungefär en timme snabbare. Men då har det varit spegelblankt. Jag ville simma under sex timmar, men det var hård vind och kyligt vilket gjorde årets lopp till det tuffaste, säger han.

62 simmare var anmälda, 58 startade och runt en tredjedel bröt under loppets gång. Även Tommie Nilsson från Sundsvall tog sig i mål och kom fyra.

Efter sex och en halv timme gick Stefan Andersson i mål efter att ha simmat ett halvt marathon.

– Mellan 14 och 16 kilometer in i loppet började jag krampa. Då fick jag slå av på takten och fylla på med vätska och näring. Jag tyckte att vågorna och motvinden var jobbigast. Man skvalpar omkring och måste parera hela tiden och det kan vara svårt att se riktmärken, säger Stefan Andersson.

Förra året genomförde han en Ironman och tidigare i somras vann han masters-SM i öppet vatten i åldersklassen 45-49 år. Årets långlopp i Vidöstern var hans första.

– Jag var inställd på att kroppen skulle jobba i sex till sju timmar och hade positiva tankar. När jag märkte att jag drog i från var det roligt. Vid en kontroll var jag två kilometer före tvåan, säger Stefan Andersson.

Mer läsning

Annons