Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bröder i täten för Njurundas trendbrott

/
  • Bröderna Johan, Erik och Robin Björklund hoppas på fina resultat i Sum-Sim.
  • Robin Björklund, Filip Borgström, Johan och Erik Björklund, Elias Engström och Rasmus Uhlin är gänget som ska representera Njurunda SS i Sum-Sim.
  • Stilstudie i dyk från bröderna Erik och Robin Björklund.
  • Njurundasimmarna slipade på de sista detaljerna under måndagens träningspass.

När stortävlingen Sum-Sim inleds i Trollhättan under onsdagen finns betydligt fler Medelpadssimmare på plats än vanligt. En stor anledning är Njurunda SS utveckling på ungdomssidan – anförd av tre bröder.

Annons

De sex lovande simmarna gör de sista förberedelserna i Njurundahallen inför resan söderut, till Trollhättan och Sum-Sim. Ett unikt scenario för Njurunda SS, som tidigare bara haft enstaka simmare med i tävlingen.

– Det är fler än vi någonsin haft, så det känns superroligt, säger tränaren Maria Öman.

– Ambitionen är att få några till final, sedan kan vad som helst hända.

Hur förklarar du trendbrottet?

– Vi har lyckats behålla många simmare och även fått till en bra spets. Vi har en del samarbete mellan klubbarna med gemensam träning, läger och tävlingar som kan ha bidragit till ett ökat intresse.

I spetsen för Njurunda SS går bröderna Björklund.

Johan, Erik och Robin har tillsammans över 30 års erfarenhet i bassängen, och nu åker samtliga till Sum-Sim. Under SM-veckan i Sundsvall blir dessutom Johan och Erik historiska när de blir först i klubben med att delta i JSM.

– De missar inte en träning och är fantastiska förebilder för de yngre i klubben. Och de är ju mer eller mindre uppfödda här i simhallen. Robin var här och badade vid sidan om bröderna när han var två år, säger Maria Öman.

Själva är de lite mer blygsamma.

Johan, som hör till de bästa i landet i sin åldersklass på 800 och 1 500 meter frisim, tvingas simma mot ett år äldre motståndare under Sum-Sim.

– Så för mig är det nog lite kört om de främsta placeringarna. Men jag hoppas på att prestera bra och få så bra tider som möjligt, säger Johan.

– Tiderna är ju det som är det väsentliga, fyller Erik i.

I Norrland vinner de det mesta de ställer upp i och har därför sökt sig till andra delar av landet för att få tuffare motstånd.

– Vi var i Halmstad för fyra veckor sedan, och även där var vi med i toppen. Förhoppningsvis får de betalning för all träning i de här stora tävlingarna, säger Maria Öman.

Även Sundsvalls SS har märkt av en uppgång och skickar 15 simmare till Sum-Sim vilket är fler än på många år.

– Det kommer bara fler och fler underifrån. Det är en stark trupp och vi har chans på flera medaljer, säger tränaren Emma Wallin.

Mer läsning

Annons