Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skagius inte helt nöjd trots femte SM-guldet: "Trist med de där tiondelarna"

Johannes Skagius simmade hem femte SM-guldet på 100 meter bröstsim. Men var inte helt nöjd.

Annons

– Jättenöjd med SM-guldet, men jag ville ju kvala till EM också, säger Sundsvallssimmaren.

Kortbane-SM i Helsingborg var första tävlingen efter sommarens flytt till Österrike och träningen under Dirk Lange. En första vink om den nya tuffa och högfokuserade träningen gett resultat.

Svaret är att det gick fort för 20-årige Johannes Skagius. Men inte tillräckligt fort.

Förmiddagens försök slutade med 58,86, en knapp sekund från hans egna svenska rekord. Vid torsdagskvällens final var han betydligt närmare.

Tiden 27,24 vid andra vändningen efter 50 meter var endast sju hundradelar från rekordfart. Sedan mattades han något andra halvan av loppet och vann på 58,21, nytt mästerskapsrekord.

Men det var svenska rekordet, 57,90, som Johannes Skagius ville åt. Och framför allt klara kvalgränsen till EM, 57,98.

– Trist med de där tiondelarna. Men det var första loppen för säsongen och jag gjorde mycket småmissar, tajmingen inför vändningarna bland annat, säger Johannes Skagius.

En förklaring till vändningsmissarna är också att träningen i Österrike endast varit på långbana. Allmänt ser Skagius också ett dilemma i tiden till EM, i början av december:

– Man måste ju toppa lite för att kunna kvala, men inte för mycket eftersom man måste toppa igen till EM om man kommer dit.

En ny chans till SM-guld och EM-kval kommer redan på fredagen. Då avgörs 50 meter bröstsim med försök på förmiddagen och final på kvällen.

Läs mer inför sim-SM:

Hoppfulla Sundsvallssimmare inför JSM och SM

Skagius om satsningen i Österrike

Mer läsning

Annons