Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sista testet för Tre Kronor

27 spelare har gallrats ned till 25. Som ska bli 23 till premiären. Onsdagens landskamp mot Slovakien är Tre Kronors sista test före ishockey-VM.

Annons
Efter onsdagsmatchen i Trencin har förbundskapten Bengt-Åke Gustafsson tre dagar på sig att fundera över strukturen till världsmästerskapet i Österrike. På söndag spelar Tre Kronor VM-premiär mot Ukraina. Då ska landslagsledningen ha anmält maximalt 23 spelare, varav tre målvakter, till VM-kansliet.
Slovakienmatchen är en sista chans för på-gränsen-spelarna att spela in sig, en sista chans för förbundskapten Gustafsson att testa formationerna. Och få svar på frågorna.
Hur bra värdemätare var 52-segern mot ett stjärnfattigt Slovakien i förra veckan?
Hur vass är den svenska effektiviteten 56 skott på två matcher mot Ryssland gav bara tre mål, samtidigt som ryssarna fixade sju mål på 60 skott?
Hur är formen?
Gustafsson:
 Jag tycker att vi stod för två bra insatser mot Ryssland även om de vann båda matcherna. Ryssarna hade ett starkt lag, starkare än vi vant oss vid att se dem.
 Men bitvis så pressade vi dem. I andra matchen hade vi lägen att kvittera till 33, och fler chanser därefter. Men vi kunde inte få dit dem.

Viktiga besked
Matchen mot Slovakien på onsdagskvällen är viktig, av flera anledningar.
Här är beskeden som Tre Kronor behöver:
Frölunda-kedjan visar målform.
I SM-slutspelet stod Samuel Påhlsson, Daniel Alfredsson och Per-Johan Axelsson för 17 mål på 14 matcher. På tre landskamper under VM-uppladdningen har kedjan gått mållös.
Anpassning till tempot.
I Euro Hockey Tour-finalerna hade Tre Kronor svårt att behärska farten när ryssarna tog sig in i den svenska försvarszonen. Slovakerna, med stjärnor som Marian Hossa och Zigmund Palffy, har liknande egenskaper och kan skapa liknande oreda.
Niklas Kronwall kliver fram på nytt.
Efter två år på små rinkar i Nordamerika var Kronwall själv orolig över att anpassa sig till stora ytor igen. Han var bra redan mot Ryssland i söndags, men behöver fler matcher i benen. Har potential att dominera när han väl känner sig trygg i positionsspelet.
Sverige tar en seger.
Två raka förluster mot Ryssland, 12 och 25, är ingen katastrof, men en tredje förlust tätt inpå VM kan nagga vissa självförtroenden i kanten.

Svenska frågetecken
Jämfört med matchen i Jönköping i tisdags (52) har slovakerna ett betydligt starkare lag nu. Förra gången saknades Marian Hossa, Zigmund Palffy, Miroslav Satan, Zdeno Chara, Jozef Stümpel och Pavol Demitra.
Med flera.
 Nu har slovakerna alla sina bästa med, konstaterar Bengt-Åke Gustafsson.
 Så den här gången blir det nog tuffare.
Samtidigt som Slovakien förstärkt har Tre Kronor fortfarande haft både skade- och sjukdomsproblem. Henrik Zetterberg repar sig efter en förkylning, och Timråkollegan Jonathan Hedström har haft problem med en lårkaka. De spelar bara om landslagsledningen bedömer det som riskfritt med tanke på VM.
Per-Johan Axelsson missar onsdagens landskamp av familjeskäl. Han är kvar i Sverige och ansluter till VM-truppen på torsdag.

Mer läsning

Annons