Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjätteplatsen gav svenskorna OS-biljett

Det var inte världsklass. Men OS-klass.
Sjätteplatsen i världscupen på söndagen gav de svenska skiddamerna biljett till OS-stafetten.

Annons
Sverige har alltid haft stafettlag med i OS, både på herr- och damsidan. Men inför Turinspelen har det varit lite press på de svenska skidtjejerna.
En plats bland de sex främsta i en stafett är vad Sveriges olympiska kommitté (SOK) har krävt. Bara två chanser bjöds i vinter före OS.
Svenskorna tog den första.
 Det hade varit tufft att ordna det i en sista stafett med allt som kan hända, sade förbundskaptenen Inge Bråten nöjt sedan han gett Anna Dahlberg en välkomstkram i målfållan.
 Nu vet vi att vi får med fem damer till OS med en reserv...och de kan köra andra lopp också.
Anna Dahlberg åkte ensam under hela slutsträckan och bevakade sin sjätte plats. Distansen till sjuan Italien blev drygt 13 sekunder. Lite oro fanns dock under färden.
 Man vet ju aldrig. Men när det var 1,5 kilometer kvar och jag hade 20 sekunder så trodde jag väl att jag skulle klara det, sade hon.
Lina Andersson och Elin Ek grundade på de klassiska sträckorna för Kina Swidén och Dahlberg. Andersson visade sin fina form återigen och växlade som etta i tätklungan. Ek höll sig kvar i tätklungan, men...
...-vi gjorde en dålig växling, konstaterade Ek.
Swidén fick en liten lucka fram till tätkvintetten som hon aldrig förmådde täppa till. När hon kom i mål efter sina fem fristilskilometer hade gapet växt till 48 sekunder.
Men hon höll sjätteplatsen. Och lämnade över till Dahlberg att säkra OS-platsen.
Norge med en Marit Björgen i kalasform vann lätt före Tyskland och Finland. Ryska lag kom på både fjärde och femte plats.
Anna Dahlberg var 1.36 efter Björgen och 1.22 från pallen. Frågan är om svenskorna har klass nog att slåss om medalj i OS?
 Inte i ögonblicket, sade Inge Bråten. Men vi har tänkt träna bra och tävla bra framöver. Speciellt våra sprinttjejer är bra och de kan orka på fem kilometer.
Eller som Anna Dahlberg sade:
 Alla måste ha toppform och vi måste ha lite flyt. Men vi har varit med och nosat där förut.

Mer läsning

Annons