Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjöström – galans stora vinnare

/

Hon kallade kampen mot vinterolympierna för omöjlig.
Ändå var det Sarah Sjöström som till slut vann Jerringpriset under Idrottsgalan i Globen.

Annons

Något tal hade Sarah Sjöström inte förberett. Efter den röda mattan konstaterade hon bara kort att det kanske skulle kunna ge henne otur i stället för den framgång som hon verkligen hoppades på under Idrottsgalan i Globen på måndagskvällen.

Men tron fanns där, så klart.

Även fast hon ställdes mot olympiska framgångar i form av Charlotte Kalla och damernas stafettlag.

– Det känns väldigt svårt när man är här med vinterolympierna. De gjorde ju fantastiskt ifrån sig under OS med så många medaljer, sade hon innan prisutdelningen.

– Men jag känner att 2014 var det bästa året för mig. Jag vet inte om VM-prestationen räknas igen. Jag vet inte. Det kanske var för sent.

För sent var det inte.

Svenska folket mindes gott och väl hennes rekord- och medaljfyllda 2014 – och röstade fram Sarah Sjöström till galakvällens allra största vinnare.

Hon plockade hem Jerringpriset.

Summerat såg hennes år ut så här:

På SM i långbana i Borås krossade hon Therese Alshammars gamla världsrekord på 50 meter fjäril med sex tiondelar.

På EM i Berlin (långbana) tog hon sju medaljer, tre guld och fyra silver, och blev historisk som den svensk som tagit flest medaljer under ett och samma simmästerskap. Tre av medaljerna kom i lagkapp.

På kortbane-VM blev det tre guld, ett silver och två världsrekord. Ingen svensk har tidigare tagit tre individuella guld i ett VM.

– Det är ganska mycket, ganska bra och ganska stort också. Det är ju typ lika många medaljer som många vinner under hela sin karriär. Det är rätt coolt, har hon tidigare sagt.

Och som om inte det vore nog.

Att alla de världsrekord hon slog var från 2009 – året då de så kallade superdräkterna fortfarande var tillåtna – visar bara hur bra och överlägsen hon var under det gångna året.

Till slut var det även prestationer som gav resultat.

Tidigt under kvällen försvann två lag – damernas stafettlag och herrarnas orienteringslag – från omröstningen. Kvar i kampen om Jerringpriset var travkusken Örjan Kihlström, Charlotte Kalla och Sarah Sjöström.

När sedan Stockholmskvällen summerades var det 21-åringen som stod på scenen. Därmed var priset som hon på förhand trodde var omöjligt att vinna det hon stoppade in under armen och tog med sig hem till lägenheten i Stockholm.

(TT)

Mer läsning

Annons