Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjunde upplagan av Tour de Lance var den sista

Kazaken Alexander Vinokourov vann den sista etappen av Tour de France.
Men sjunde raka totalsegern gick som väntat till Lance Armstrong.
Och amerikanen tvekar inte om vad han gör i juli nästa år.
—  Jag kan lova en sak, jag kommer att sitta framför tv:n och titta på Tour de France.

Annons
En stor mästare kan avsluta sin karriär på många sätt. Han kan fortsätta för länge och harva på en lägre nivå. Eller sluta för att sedan göra otaliga comebackförsök. Eller så säger han stopp när han är på topp.
Lance Armstrong valde den senare varianten. Sjunde raka segern i Tour de France gjorde den 33-årige amerikanen historisk ännu en gång. Marginalen till tvåan Ivan Basso, Italien, blev 4.40 och till trean Jan Ullrich, Tyskland, 6.21.
Men när Armstrong rullade i mål på Champs Elysées i Paris, så var det också slutet på magisk karriär.
 Jag har haft en otrolig karriär. Jag har haft turen att få en 14-årig karriär och att få vinna Tour de France sju gånger efter min sjukdom.

Testikelcancer
Det var 1996 som läkarna upptäckte att Armstrong hade testikelcancer. Hans chanser att överleva var bara 50 procent. Men efter en lång och hård kamp besegrade han cancern och gjorde comeback 1998. Och sommaren 1999, tog han sin första av sju totalsegrar i Touren.
 Nu har jag också haft turen att få ekonomiska belöningar som jag aldrig trodde var möjliga och mitt liv och mina barns liv kommer att bli bekvämt.
För ett år sedan var målet att bli den första som vann sex upplagor av tävlingen och lämna de fyra som vunnit fem bakom sig. Men inför den här upplagan av Tour de France fanns inte samma historiska drivkraft.
 Det fanns ingen press på mig om att ta ännu en seger, det var bara något som jag själv ville, som idrottsman, att sluta när man är på topp. Det var den enda drivfjädern, den enda pressen jag hade på mig.
Samtidigt uppfyllde han också ett löfte till Discovery Channel som gått in och sponsrat stallet inför den här säsongen.

Vin och mat
Nu väntar härliga dagar och år med familjen och flickvännen, rockstjärnan Sheryl Crow, för Armstrong.
 Vi kommer att flyga till södra Frankrike och gå och leka med barnen på stranden någon vecka och dricka vin och äta massor av mot. Det här jobbet är stressigt och den här tävlingen är stressig så förhoppningsvis är den kommande veckan en förhandstitt på hur mitt liv kommer att bli dom kommande 50 åren.
Det finns dock en liten chans att man kan få se Lance Armstrong tävla igen.
 Jag är en idrottare. Jag har tävlat i simning och löpning ända sedan jag var tolv. Och jag kan inte lova att jag inte dyker upp i någon cyclocrosstävling eller mountainbike eller triathlontävling.

"Banta Ullrich"
Nästa år får Touren en ny vinnare. Ivan Basso och Jan Ullrich är två som nämns och Armstrong tror en hel del på Ullrich som också vann 1997.
 Jan är speciell. Han skrämmer mig mest i gruppen och han kan vinna igen och inte bara en gång till. Men han måste vara i bättre form när han ställer upp. Ett och ett halvt kilo mindre vid starten och han kan vinna. Hade han varit i vårt lag hade det varit det första vi sagt till honom.
Vem som än satsar på segern vet en sak. Det blir ingen ny upplaga av "Tour de Lance".
 Det vore inte rätt att säga "du hade tur att jag inte var med". Låt oss titta nästa år och låt mästaren få vara mästare, säger Armstrong.

Mer läsning

Annons