Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skidskyttarna ligger lågt inför VM

Vinterns skidmästerskap har gett sex svenska medaljer hittills.
Anja Pärson tog tre i alpina VM och i skid-VM blev det lika många blågula medaljer.
Men när det nu är skidskyttarnas tur väljer förbundskaptenen Staffan Eklund att vara försiktig.
—  Vi vill ligga lågt, säger han.

Annons
Ändå har svenskarna haft framgångar i vinter. Överraskande många. Björn Ferry och Anna Carin Olofsson har varit tvåa i världscuplopp i vinter och Carl-Johan Bergman har sju topp-tio-placeringar. Och herrstafettlaget har vunnit en gång på fyra tävlingar och ligger fyra i stafettcupen.
Så nog finns det medaljchanser i det svenska laget i VM i Hochfilzen, Österrike.
 Ja, visst har vi det. Och det är Björn, Carl-Johan, Anna Carin och herrstafettlaget som har chansen. Stafettlaget har nog den största chansen. Vi har gjort bra resultat i stafett hela året (resultaten 8166) och hade inte David Ekholm ramlat hade det blivit medalj även senast, säger Eklund.
 Men vi vill inte sticka ut hakan och säga att medaljer är målet. Målet är i stället en plats bland de sex bästa i stafetten och individuella placeringar bland de tio bästa.

Ovana vid uppståndelse
Skälen till att Eklund och åkarna vill ligga lågt inför VM är flera.
 Konkurrensen är så hård, mycket hårdare än i skidor. På damsidan kan 20-25 vinna och på herrsidan 30-35 åkare. Alla nationer är glada när man får in åkare bland de åtta bästa som får priser på tävlingarna.
 När Magdalena Forsberg åkte till OS i Salt Lake City var det så självklart för folk hemma i Sverige att hon skulle hämta hem guld. Jag tror att det är bra om inte vi har så höga förväntningar på oss. Våra åkare är inte så vana vid uppståndelsen.
 Våra åkare har gjort så ojämna resultat i vinter. Det beror dels på att de tappat fokus efter framgångarna, haft så mycket att göra med media och annat att de inte lyckats fokusera om på nästa tävling. Dels beror det på att de inte har tillräcklig grundträning, de flesta har inte hållit på så många år att de kommit upp i maxmängd. Då växlar formen.

OS-medalj ingen vision längre
Eklund berättar att efter Salt Lake City, då Magdalena Forsberg slutade, satte skidskytteförbundet upp en vision om medalj i OS i Turin 2006.
 I takt med framgångarna är det nu mer en målsättning än en vision. Men de här åkarna har en del kvar att lära. Fortfarande är de bättre på träning än på tävling. Och för att kunna omsätta träningssituationer till tävlingssituationer så finns det bara ett sätt att tävla. Så det är bara att nöta på så löser det sig säkert med tiden.
Svenska landslaget avstod från världscuptävlingarna i Pokljuka 16-20 februari för att i stället ladda inför VM.
 Det är första gången som vi gör den här typen av laddning. Främsta skälet var att om vi inte avstått från de tävlingarna hade vi inte kunnat åka hem inför VM och då hade vi varit borta i 8,5 vecka. Det hade varit alldeles för länge.
Var och en har tränat på sitt håll hemma i Sverige och Norge (Carl-Johan Bergman bor i Lillehammer) innan de samlades i tyska Ruhpolding några dagar innan avfärden till Hochfilzen.

Mer läsning

Annons