Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högbergs revansch: "Betyder mycket"

/
  • Elisabeth Högberg tog en härlig revansch för torsdagens debacle. En 15:e plats var ett skönt svar.
  • Åkningen och skyttet stämde väldigt bra för Elisabeth Högberg, som svarade för karriärens nästa bästa insats i världscupen.

Från en 75:e till en 15:e plats. Tala om revansch för Elisabeth Högberg.
– Haha! Ja, det måste man säga, svarade "Bettan" efter lördagens sprintlopp.

Annons

Man kan också beskriva det som från sex bom i torsdags till noll bom under lördagen. Högberg har sin förklaring till svajigheten på vallen.

– Jag brukar vara stabil så den insatsen är förvånande. Men det var nerverna, inget snack om saken. Jag spände mig under hela loppet.

Sprintloppet var av en helt annan karaktär. Avspänt och fokuserat från start.

Efter andra skjutningen gick svenskan ut som sensationell trea.

– Klart att man blir taggad när man hör det. Tyvärr blev jag fruktansvärt trött under sista biten på väg in mot mål. Det var verkligen slitigt. Det tog bara några hundra meter innan mjölksyran stod upp till öronen. Som tur var fanns det många efter spåret som hejade.

Precis som flera blågula åkare berättade efter lördagens lopp, är toppformen en bra bit bort. Det svenska laget verkar nedtränat. Eller?

– Jo, men det är enligt planen. Vi ska inte vara i toppform nu.

Vad betyder det att förbättra dig från 75:e-platsen i torsdags?

– Det betyder mycket. Jag var väldigt laddad och såg fram mot loppet. Jag tyckte att det skulle bli riktigt kul. Jag ville också bevisa för mig själv.

15:e-platsen var den näst bästa i världscupen för Högberg och den bästa i sprint. Den är också ett bevis för att hennes höga förhoppningar innan säsongen är korrekta.

– Jag har aldrig känt mig så stark som jag gjort i somras. Jag har bestämt att jag ska vara bäst i laget och den positionen tänker jag inte släppa, säger hon med skärpa i rösten.

Elisabeth Högberg gynnas förstås av den nya och intressanta konkurrenssituation som finns i Sveriges damlandslag. Åkare som Anna Magnusson, Mona Brorsson och Linn Persson har gett dynamik till hela gruppen.

– Absolut. Det är intressant för stafetten och bra för nationstävlingen. Vi har ett riktigt bra lag just nu, menar "Bettan".

Sprinttävlingens seger gick till en av favoriterna, Gabriela Soukolova, Tjeckien. Tävlingens stora överraskning slutade tvåa, Federica Sanfilippo, Italien. Båda med fullt skytte.

Hon följde upp kollegan Dorothea Wierers seger från distansen.

– Vi bor i samma rum här i Östersund och det har förstås påverkat lite, sa Sanfilippo – elva som bäst tidigare.

Övriga svenskor hade en dag utan fullträffar. Mona Brorsson och Linn Persson var 51:a (0 bom) respektive 55:a (3). En besviken Anna Magnusson landade på 80:e plats, efter att ha åkt fel (!) in på spurtrakan, där hon tappade många sekunder.

Läs mer: "Bettan" nobbade Pichler – och vinner allt

Anna Magnusson gjorde en "omvänd Weng" i jakten på ny start: "Det är surt"

Succésvenska sköt bort sig men spurtade hem ny chans: "Då ska jag jaga"

Lindström efter nitlotten på vallen: "Ett av de tråkigaste loppen jag kört"

Nelin efter succédebuten i världscupen: "Helt sjukt kul"

Mer läsning

Annons