Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skitskytte, tyckte förbundskaptenen

Snön faller — och vi med den.
Med vardera sju bom sköt svenskarna bort sig totalt i snöovädret vid skidskytte-VM i Hochfilzen på onsdagen.
Tjecken Roman Dostal vann överraskande distansloppet över 20 kilometer.
Carl-Johan Bergman var bäste svensk på plats 39.

Annons
 Nu blir det bakläxa. Det här var skit och värdelöst. Nu kommer jag att vara förbannad i två timmar, sade förbundskapten Staffan Eklund direkt efter loppet.
Tidigare under VM har han kunnat njuta av en jämn och hög standard hos sina åkare.
Nu fanns bara jämnheten kvar. Sju bom av Björn Ferry följdes upp med sju bom av Mattias Nilsson. Och av Carl-Johan Bergman. Och av Jakob Börjesson.
 Den ende som är förlåten är Mattias, han är ju ung ännu. Men de andra ska inte skjuta mer än max fyra bom. Allt annat är kasst, sade Eklund.

Lavinfara
Den snöstorm som härjade i de österrikiska Alperna passade uppenbarligen sämre för svenskarna än för dem andra. Snön har fallit över Hochfilzen sedan i måndags och inför distansloppet tvingades arrangörerna skjuta lös laviner på höjderna längs spåret, av säkerhetsskäl.
Tjecken Roman Dostal klagade dock inte. Han sköt bara en bom och tog sin första internationella seger i karriären. I världscupen har han tidigare som bäst slutat femma, i masstarten vid VM i ryska Chanty-Mansijsk för två år sedan.
Tyske Michael Greis gjorde en nästan ännu större prestation genom att skjuta helt felfritt i ovädret. Åktiden räckte dock bara till silver, knappt tio sekunder efter Dostal. Bronset gick till Greis landsman Ricco Gross. Norske Ole Einar Björndalen fick nöja sig med en femte plats, efter att ha vunnit åtta tävlingar i rad, inklusive VM:s två inledande distanser.

Lössnö
Carl-Johan Bergman var hyfsat med fram till sista stående skjutningen. Då träffade han med bara ett av fem skott.
 Då var det storm. Jag såg knappt tavlan. Det här var absolut inte bra, minst trefyra bommar för mycket, sade Bergman.
Åkmässigt gjorde han ändå en bra insats, med elfte bästa åktid av alla trots de svåra förhållandena.
 Det var makalöst. Skulle man passera någon ute i spåret så tvingades man ut i lössnön och så tog det tvärstopp.
Björn Ferry blev näst bäste svensk på 52:a plats. Mattias Nilsson slutade 56:a och reserven Jakob Börjesson blev 85:a.

Stafetthopp
För svenskarna gäller närmast stafetten på lördag. Sverige har vunnit en av årets fyra världscupsstafetter och siktar på en plats bland de sex bästa, kanske en medalj.
 Det enda positiva är väl att det här kanske blir en väckarklocka inför stafetten. Jag får väl hitta på något kul för killarna ge dem 500 kronor var och släppa ut dem på byn, sade förbundskapten Eklund efter distansdebaclet på onsdagen.

Mer läsning

Annons