Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slätstruken debatt om sexskandalen

/

Svensk ishockey skakades i vintras av en sexskandal.
I går skulle frågan debatteras i mediakretsar i Sundsvall.
Men någon större diskussion blev det aldrig.

Annons
Tre spelare avslöjades för att ha haft sex med en kraftigt berusad kvinna natten innan landslagsuppdrag. Något brott bevisades aldrig, men spelarna dömdes kraftigt i media och förbundet har sedan dess ständigt ifrågasatts för dess agerande då man bland annat direkt gick ut med namnen på de misstänkta.
I går hade ett femtiotal personer ur media- och företagarbranschen samlats i Sundsvalls Stadshus för en het debatt om "Sex, sponsorer och hockey" med anledning av sexskandalen.
Men så mycket debatt blev det inte. Ishockeyförbundets ordförande Christer Englund informerade snarare om läget och inte någon gång benämnde han sexskandalen som något annat än händelse.
Förbundets "straff" att inte låta de tre misstänkta spelarna representera Tre Kronor har kritiserats kraftigt. Men att spelare nekas landslagsuppdrag på grund av annat än dess ishockeykunskaper, är inte ovanligt, enligt Christer Englund.
Vi har många händelser i svensk hockey som gjort att spelare inte kvalificerat sig till landslaget. Skillnaden mot för den här händelsen är att media inte vetat vad det handlat om.
Vilken typ av händelser gick han inte in på. Men påpekade att det inte är en rättighet att representera Tre Kronor och att förbundet nu kommer att ta fram skriftliga spelregler och direktiv för hur man ska uppträda i landslagssammanhang.
Vi måste skärpa kraven ytterligare. Landslagsspelarna ska vara föredömen och budbärare för våra värderingar.
Englund säger att förbundet inte hade någon beredskap för en sådan här händelse och att det största misstaget från förbundets sida var att gå ut med namnen på de tre misstänkta spelarna.
Jag ångrar att vi publicerade namnen. Samtidigt så visste media otroligt mycket efter kort tid, så vi var tvungna att säga sanningen eftersom sanningen hinner ikapp förr eller senare.
Han konstaterade även att förbundet lärt sig att man borde köpt in skjortor till de tre anklagade, eftersom bilden av spelarna i t-shirt är den bild som kommer att hänga med länge framöver.
I debatten deltog bland andra Timrå IK:s ordförande Christer Ericsson, E.on:s representant Jonas Andrén och Ingrid Östlund, kanalchef på Radio Västernorrland.

Mer läsning

Annons