Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smekmånaden över för nye simkaptenen

Smekmånaden har varit drygt ett halvår långt.
Nu är det upp till bevis för nye förbundskaptenen Thomas Jansson, 52 — mannen som ska vända de senaste årens nedåtgående trend för simlandslaget.
—  Jag längtar till det drar i gång och känner en lustfylld spänning, säger han.

Annons
Natten till lördagen, svensk tid, landade huvudparten av den svenska truppen i Montreal efter ett tio dagar långt läger i Bloomington, Indiana. Josefin Lillhage och Anna-Karin Kammerling fanns redan på plats efter att ha laddat hemma och åkt direkt till den fransktalande kanadensiska staden.
Jansson & Co får ett dygn på sig att lära känna miljön.
Inte mycket tid. Å andra sidan har den nye förbundskaptenen haft ett drygt halvår på sig då han tillträdde vid årsskiftet.
Vad har du gjort fram tills nu?
 Egentligen flera saker. Jag tog vid i ett läge där verksamheten framåt inte var planerad. Så det har blivit mycket sånt. Sedan har jag tagit fram ett uttagningssystem som kan vara bra för framtiden. I det kommer vi att ha ett landslag på alla distanser och det tror jag stimulerar simmarna att inte gå bort från sina specialdistanser för att sikta på att ta en lagkappsplats. Men det är ett långsiktigt mål, det kortsiktiga är ju att ha det bästa laget med till VM.

Bra läger
Har du det?
 Det tycker jag. Vi har fyra simmare som har kapacitet att ta medaljer Therese Alshammar, Josefin Lillhage, Anna-Karin Kammerling och Stefan Nystrand. Vi har haft ett bra läger i Bloomington och det känns som att alla simmare följer sina planer. Det ser stabilt ut.
 Det har varit lite strul i Sundsvall där Anna-Karin blev sjuk i förra veckan. Nu var hon tillbaka efter några dagar men det är alltid ett störningsmoment när sånt här inträffar i slutskedet.

Besvikelser
Efter år av återkommande framgångar för blågula simmare har de två senaste långbanemästerskapen på världsnivå blivit besvikelser. Fallet blev tungt i Barcelona 2003 då ett stjärnfyllt svenskt lag med högt ställda förväntningar bara tog en enda medalj Anna-Karin Kammerlings brons på 50 m fjäril. Två år tidigare hade Sverige gjort sitt bästa VM i historien och tagit sex medaljer. I fjol kammade svenskarna noll i OS.
Jansson har ingen samlad förklaring till motgångarna.
 Det finns ingen sammantagen orsak, utan man måste se till varje individ. Exempelvis så stämde det inte för Emma Igelström 2003. Skulle trenden fortsätta att vi når färre och färre bra placeringar så får vi kolla igen. Men ser man exempelvis till OS så var vi bara några få hundradelar från två medaljer. Däremot måste vi lägga mer fokus på lång bana, säger han.

Landslagstränare
Thomas Jansson var ett okänt namn för många när han tillträdde. Han har jobbat med simningen i perioder, ingick i landslagets tränarstab 1979-84 och var ordförande i förbundets simkommitté 1991-96. Han var själv frisimmare på SM-nivå i sin ungdom.
 Jag har gjort några avbrott från simningen för att göra annat, säger Jansson som är utbildad lärare men sedan länge äger företag inom verkstadsbranschen och den grafiska branschen i Värmland.
Han har ett tvåårskontrakt som förbundskapten och målet i Montreal är tre medaljer, varav ett guld. Revansch med andra ord?
 Vi har mycket revansch att utkräva i Montreal, på OS 1976 tog vi exempelvis inte en enda finalplats.

Mer läsning

Annons