Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snabbare svenskor mot Vitryssland

/

Första VM-kvalmatchen mot Island på hemmaplan gav bara oavgjort.
Mot Vitryssland i Skellefteå måste det bli seger för de svenska fotbollsdamerna.
–  Vi borde ha slagit Island. Nu behöver vi vinna, säger mittbacken Hanna Marklund efter fredagens avslutande träning.

Annons
Solen sken och värmetermostaten verkade ha fullständigt flippat ur. Termometern stod på osannolika 22 grader vid Sunnanås träningsplan när förbundskapten Thomas Dennerby upprepade: "Snabbare bolltempo. Hundraprocentiga löpningar. Koncentrerade avslut".
På den avkortade planen var det inte tal om några längre löpningar. Men tempot i passningarna var högt och målen många i internmatcherna.
 Vi måste spela snabbare än vi gjorde mot Island. Även om vi är det bättre laget måste det gå fort, säger Hanna Marklund, Sunnanåspelaren som gläds åt att spela landskamp igen hemma i Skellefteå.
En gång tidigare har det hänt, seger med 3-1 mot Island för ett antal år sedan. Samma Island som nu leder Sveriges kvalgrupp efter två matcher. Bara ettan i gruppen kvalar in till VM i Kina 2007 så mot Vitryssland får det inte bli några fler tappade poäng.

Liknande matchbild
Sverige som för spelet och Vitryssland som kontrar - matchbilden blir ganska säkert lik den från Islandsmatchen. Då var spelet för det mesta förlagt till isländskornas planhalva och båda baklängesmålen kom till efter fasta situationer.
Först en svensk hörna som följdes av en snabb isländsk kontring, sedan en frispark följd av ett missförstånd i försvaret och ytterligare ett mål bakåt.
 Jag tror att vi kommer att föra matchen lika mycket den här gången. Det gäller att vi är noggranna för vi kommer att få kontringar mot oss nu också. Då gäller det att vi är koncentrerade och fixar det, säger Hanna Marklund.
Thomas Dennerby såg Island besegra Vitryssland med 3-0. Hans intryck från den matchen var att vitryskorna på klassiskt öststatsmanér försöker spela sig ur alla trängda situationer.

"Stark sida"
 Det låter ju bra, det brukar passa oss. Då kan vi bryta när de är oorganiserade och ställa om. Det är en av våra starka sidor. Mot Island fick vi nästan aldrig spela så eftersom de bara slog långa bollar, säger Hanna Marklund, som vet hur det känns att spela mittback i ett lag som hela tiden anfaller. Under åren i Umeå IK såg det ut så i match efter match och något i den stilen blir det säkert även i VM-kvalmatchen mot Vitryssland.
 Då måste man tänka på att vara igång hela tiden. Det kanske bara blir några få dueller men när de väl kommer måste man vara alert, säger hon.
Förbundskaptenen Thomas Dennerby filosoferade efter träningen över hur det kan komma sig att svenska fotbollsspelare nästan alltid agerar betydligt mer bestämt i eget straffområde än i motståndarnas.
Förmodligen tänkte han på Hanna Marklund.

Mer läsning

Annons