Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart går startskottet för Sundsvalls första swimrun: ”Genomförs i ett pärlband av öar”

Redan förra året började idén gro. Nu gör Juniskärsborna Johan Keijser och Magnus Dahlbom slag i saken och anordnar Sundsvalls första swimrun. "Vi är riktiga rookies. Men vi gillar vatten och det här är sjukt kul”, säger Johan Keijser.

Annons

På lördag går startskottet för Juniskär Swimrun.

Under ett swimrun varvas löpning, simning och vätskestationer. Deltagarna simmar i par med en maxlängd på tio meter från varandra. Loppet i Juniskär kommer att gå av stapeln på lördag då deltagarna tar sig igenom en bana med elva sträckor löpsträckor och elva simsträckor på totalt 15-20 kilometer varav tre kilometer simning.

– Vi har en preliminär bana. Men den kan komma att justeras lite under tävlingsdagen beroende på hur vädret är, säger Johan Keijser.

Initiativtagarna Johan Keijser och Magnus Dahlbom har själva ingen erfarenhet av tävlingsformen, men de ser fram emot tävlingsdagen.

– Vi har bara fått positiv respons och det ger verkligen energi. Det är många som tycker att det är ett roligt arrangemang och flera som vill vara med och hjälpa till, säger Magnus Dahlbom.

I skrivande stund är 15 lag anmälda.

Sporten swimrun ökar i Sverige och tävlingen i Juniskär kommer att bli den första i Sundsvallsområdet.

15 lag är hittills anmälda och max 20 lag tas emot. Arrangörerna är noggranna med att inte ta sig vatten över huvudet.

– Vi vill mäkta med det här och inte ta på oss en för stor kostym. Man skulle kunna säga att alla som vill får vara med, men vi vill ju leverera hög kvalitet på tävlingen så att deltagarna får valuta för pengarna, säger Magnus Dahlbom.

Men idén om att arrangera ett swimrun kom redan förra sommaren.

– Vi låg på klipporna och såg ut över den fina vyn och diskuterade om hur vi skulle dra banor och vilken stor potential just Juniskär har för ett swimrun. Nu i år tog vi tag i det och bestämde ett första möte och sedan var planeringen igång, säger Johan Keijser.

Arrangörerna har genomfört gruppträningar sedan ett par månader tillbaka.

Tävlingen kommer att simmas på öppet hav och i Dövikssjön vid Dyket och springas på både fastland och öar.

– Juniskär är en bra plats för att man kommer ut en bit bland alla öar. Samma dag som tävlingsdagen kommer det även att hållas ett annat event vid Dyket vilket gör att det kommer vara publik som hejar på våra deltagare, säger Johan Keijser.

Arrangörerna värderar publikengagemanget högt och hoppas att många åskådare tar del av tävlingen längs vägen.

– Sedan Juniskär Café stängde är det ganska lugnt i byn. Men med tävlingen händer det något och det verkar uppskattas av många boende. Vår förhoppning är ju att byn ska sluta samman under tävlingsdagen och att det här kan sätta Juniskär på kartan. Vi vill att folk ska gå ut från sina gårdar och heja på deltagarna längs vägen, säger Magnus Dahlbom.

Tävlingen kommer att hållas i Juniskär.

Säkerheten är en viktig punkt under tävlingsdagen. Förutom läkare kommer flera funktionärer att finnas på land och i båtar och havskajaker för att kunna assistera deltagarna.

– Det kommer finnas en läkare på plats för att snabbt kunna ta sig ut till deltagarna om något händer. Och vi har kontakt med sjöräddningssällskapet och räddningstjänsten och hoppas att de också vill ta del av tävlingen, säger Johan Keijser.

Men att genomföra ett swimrun är inget för den helt oerfarne simmaren trots säkerhetspådraget kring tävlingen. För att öka intresset för tävlingen harJohan Keijser och Magnus Dahlbom anordnat gruppträningar. Det började för ett par månader sedan i ett kylslaget Sidsjön. Då var endast ett fåtal simmare på plats. Nu tränar gruppen med sina drygt 20 deltagare i Juniskär i det 18-gradiga vattnet.

– De här gruppträningarna ger en skön kamratanda och härlig stämning. Det är ingen prestige bland oss. Att träna ihop ökar ju säkerheten också, vi håller koll på varandra, säger Johan Keijser.

Men träningarna drog igång först när en av de intresserade kom med förslaget.

– Det började med att det var en kille som föreslog på vår Facebook-sida att vi skulle anordna gruppträningar. Numera kallar vi honom för spöket för han inte har dykt upp på en enda träning, säger Magnus Dahlbom.

Tankarna om ett Juniskär swimrun fanns redan förra året.

Tävlingen kommer att simmas på öppet vatten och i en insjö.

I början dök 4 personer upp på gruppträningen. Nu är dem drygt 20 deltagare.
I loppet varvas löpning och simning.

Arrangörernas förhoppning är att många åskådare ska ta del av tävlingen längs vägen.

Tävlingen blir den första i sitt slag i Sundsvallsområdet.

Sporten swimrun ökar i Sverige.

Mer läsning

Annons