Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Södergren inte långt från pallen i Holmenkollen

Klassisk åkning och riktigt tuff terräng. Så vill han ha det, Andrus Veerpalu.
Estländarens motor var starkast och snabbast i Holmenkollens femmil.
Fast Anders Södergren hängde på bra.

Annons
Södergren kom in som femma, knappa minuten efter Veerpalu, ganska nöjd över placeringen, en av de främsta den här vintern i längdskidåkningens världscup, men också lite lack på sig själv.
 Han kände att han hade lite mer att ge, ångrade att han inte lite tidigare började gå max. Han väntade lite för länge, men det är inte lätt alla gånger att känna när det är dags i en jobbig femmil, säger landslagstränaren Ola Rawald i telefon från Norge.
Södergren gick ut hårt, liksom Mathias Fredriksson. Sedan tappade de efterhand.

Stötten sattes in för sent
När Anders satte in stöten var det för sent. Kanske kunde han ha varit med och kämpat om andraplatsen om det sista kraftuttaget kommit några kilometer tidigare.
Bakom Veerpalu var det en strid om tiondelarna om andraplatsen. Tysken Jens Filbrich var starkast, fem tiondelar före hemmahoppet Odd-Björn Hjelmeset.
Slovaken Martin Bajcicak kom fyra, drygt fem sekunder före Södergren.
 Det är ända det näst bästa Anders har gjort i världscupen i vinter. Han var tvåa i tremilen i Ramsau före jul. Vi sa före loppet att det var okej om vi hade två bland de tio bästa och det lyckades vi med, säger Ola Rawald.
Mathias Fredriksson var åtta, drygt 40 sekunder långsammare än Södergren.

Elin Ek tolva
Damernas 30 km, även den klassisk, vanns av norskan och vinterns suverän Marit Björgen, före tjeckiskan Katerina Neumannova och finländskan Virpi Kuitunen.
Elin Ek åkte in som tolva, dryga fyra minuter efter Björgen. Lina Andersson hade en tyngre lördag, slutade 28:a, nära sex och en halv minut efter hemmavinnaren.
 Elins bästa åk för säsongen. Hon åkte upp sig under loppet och var inte så förskräckligt långt från en topp-tio-placering. Lina var aldrig riktig med i loppet. Hon orkade inte i den här tuffa terrängen, säger Rawald.

Mer läsning

Annons