Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sofia Grelsson mixar motocross med gymnastik

/
  • Sofia Grelsson från Njurunda MK kombinerar motocross på hög nivå med gymnastik på hög nivå.

Motocross och gymnastik kanske inte är den självklara kombinationen för alla. Men det är vad Njurunda MK:s Sofia Grelsson kör hårt på.
– Jag kommer att satsa på båda så långt det går, säger Grelsson.

Annons

En efter en kommer bussarna till Nolbybanan och det lastas ut crossar och tälts slås upp i ett sommarregn. Njurunda MK:s Sofia Grelsson byter snabbt om i bussen och ger sig ut i banan. Det går undan när 20-åringen kör och flyger fram i hoppen.

– Det ger en adrenalinkick. Det är superkul, säger Grelsson.

Hon var i treårsåldern när hon satt på en cross för första gången. Den första egna crossen fick hon när hon var i sjuårsåldern. Sedan dess har det bara fortsatt.

– Det är en familjesport. Jag har pappa eller min farbror som tränare och min lillebror och mina kusiner kör, säger Sofia Grelsson.

Förra året var hon med på SM för första gången och i år har hon hittills kört två SM-deltävlingar. En tredje väntar i Finspång sista helgen i augusti.

– Jag har tagit mina första SM-poäng i år. Det känns kul att äntligen kunna få göra det, säger Grelsson.

Nästa år kommer hon även att vara med på SM i truppgymnastik med Norrlandslaget. Det är ett mixat lag som består av en klubb från Gävle och från Sundsvall. Träningen med motocrossen kombinerat med gymnastiken gör att hon tränar sex till sju dagar i veckan.

– Det är väldigt varierad träning. Motocrossen ger fysik och kroppskontroll. Gymnastiken ger smidighet och styrka. Säsongerna går om varandra och det går att hålla hög nivå i båda sporterna, säger Grelsson.

När hon kör motocross blir det mycket träning med killarna i klubben och på vissa tävlingar är hon med och tävlar mot bara killar. Något som Sofia Grelsson tycker ha gjort henne tuffare.

– Jag har hängt mycket med grabbar hela livet. Pucklar någon på mig får jag puckla på tillbaka. Det gäller att ta för sig i den här sporten, säger Grelsson.

När hon berättar för personer hon träffar om vad hon sysslar med möter hon ofta förvåning.

– Det är många som inte tror att man kan vara tjejig och köra cross. Men det kan man, säger Grelsson.

Mer läsning

Annons