Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spacek vill skjuta Tjeckien till final igen

Jaroslav Spacek har redan skjutit Tjeckien till en VM-final. Mot Tre Kronor får Färjestads gamle guldhjälte chansen att göra det en gång till.

Annons
Det var semifinalen i VM 1999 som Spacek slog in den avgörande straffen mot Kanada och förde Tjeckien till den final som senare blev till ett VM-guld. Ett stort minne i Spaceks karriär, som också innehåller OS-guld och VM-guld, men som tog fart först med flytten till Färjestad 1997.
 SM-guldet med Färjestad var otroligt kul. Vi vann 21 matcher i rad i ligan och jag trivdes väldigt bra i både laget och i Karlstad. Det var första gången som jag bodde utanför Tjeckien, berättar han för TT.
Det var inför säsongen 1997/98 som FBK hittade den då 23-årige backen från Plzen, och tack vare succén i Karlstad blev han för första gången uttagen i en VM-trupp och sedan i den OS-trupp som vann guldet i Nagano.
Under årets VM har han bildat backpar med Pavel Kubina och de låg bakom kvitteringen mot USA i kvartsfinalen, när Spacek prickade in målet bakom \"omöjlige\" Rick DiPietro i målet.
 Det var skönt, men än har vi inte vunnit något. Nu ser jag fram emot att spela semifinalen, och det ska bli kul att få möta mina gamla Färjestadkompisar Jörgen Jönsson och Peter Nordström igen. Det hände mycket med mitt spel under min tid i klubben, även om det är svårt nu efteråt att säga precis hur mycket. Men mitt offensiva spel utvecklades, i landslaget och i klubblaget var jag mycket mer defensiv på den tiden, säger han.
Senast Tjeckien mötte Tre Kronor i mästerskapssammanhang var i World Cup-kvartsfinalen i fjol, den som slutade med ett rejält antiklimax för Tre Kronor men var början på något nytt för Tjeckien.
 Det var en match då vi lyckades med allt. Vi började turneringen dåligt, förlorade mot både Finland och Sverige och det var först mot Tyskland som det började vända. Men sedan i Sverigematchen så dominerade vi helt och jag tycker att vi borde ha vunnit semifinalen också.
Kommer ni att ha någon nytta av segern mot Sverige nu?
 Nej, det fungerar ju inte så. Rinken är ju större här och förutsättningarna annorlunda. Men man kan ju hoppas. Vi måste spela ungefär samma typ av match som i World Cup, lyckas vi med det så blir vi mycket svåra att slå.

Mer läsning

Annons