Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spelarnas kontrakt granskas

NHL-festen satte färg på hela hockey-Sverige. Nu kan baksmällan komma. Men hos Timrå IK är man inte orolig för någon skattesmäll. — Nej, vi har alla papper i ordning, säger klubbdirektören Thomas Johansson.

Annons
Det vimlade av lockoutade NHL-spelare i elitserien i vintras.
Nu har Skatteverket bestämt sig för att specialgranska alla lockoutkontrakt, för att sätta dit eventuella fuskare.
Jag välkomnar det här. Det är bra att man kollar av så att alla har gjort rätt. Vi i Timrå har inget att oroa oss för, säger Thomas Johansson.
Framför allt är det specialkonstruerade kontrakt med bonussystem och försäkringar som kan skapa bekymmer för klubbar och spelare.
Enligt Thomas Johansson har såna lösningar inte alls använts hos Timrå.
Nej, såna har vi inte haft. Det är inga konstigheter i de kontrakt vi har.

Besk eftersmak
Senast NHL-spelarna var på Sverigebesök under lockouten 1994 blev det en besk eftersmak för svensk hockey. Många klubbar och spelare eftertaxerades sedan de ekonomiska lösningarna underkänts av skattemyndigheten.
Risken finns ju alltid att det finns klubbar som av misstag gjort fel. Att någon uppsåtligen skulle ha gjort fel har jag svårt att tro, klubbarna sköts så seriöst nu mer. När vi hade lockoutspelare här i Sverige förra gången var det många klubbar som prövade en hel del skattetekniska finesser, men ingen håller på så idag, säger Thomas Johansson.
I Timrå kommer fyra lockoutade stjärnor att granskas. Men både Henrik Zetterberg och Fredrik Modin hade vanliga kontrakt, utan den artistskatt som finländarna Aki-Petteri Berg och Miikka Kiprusoff kunde ha i sina kontrakt.
Jag tycket att artistskatten är ganska lätt att hantera. Vi har haft den i flera år, och reglerna är tydliga. Vi har full koll på vad som gäller, säger Thomas Johansson.
Totalt spelade över 70 spelare i Sverige med lockoutkontrakt.
Samtliga dessa spelare kommer nu att granskas av de lokala skattemyndigheterna.
Först i höst får vi veta resultatet av granskning.
Och exakt hur mycket NHL-festen kostade.

DE FYRA TIMRÅSPELARNA SOM GRANSKAS:
Henrik Zetterberg
Fredrik Modin
Aki-Petteri Berg
Miikka Kiprusoff

Mer läsning

Annons