Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sporten där teknik är lika viktigt som styrka: "Skillnad på gymstark och brytstark"

Armbrytning är en sport på frammarsch. I Sundsvall finns en rätt färsk förening som vill växa sig större. "Jag hoppas att fler vill släppa prestigen och testa", säger Andreas Tjärnberg, ordförande i Drakbrytarna Sundsvall.

Annons

I maj förra året bildades Drakbrytarna Sundsvall och föreningen har redan haft framgångar genom fyra medaljer på SM.

– Det är en sport som växer och vi vill fylla på med fler individer eftersom. Det är en sport som passar alla och vi vill gärna ha in fler tjejer i föreningen, säger föreningens ordförande Andreas Tjärnberg.

Under lördagen var det full fart i träningslokalen när ett 30-tal armbrytare från flera olika föreningar från bland annat Gävle och Östersund testade sina armar mot varandra. De var inbjudna till dagens storträning.

– Det är som en lagsport fast man tävlar individuellt. Det är en fin gemenskap inom sporten och vi bjuder in varandra för att byta tips, trix och erfarenheter, säger Andreas Tjärnberg.

Andreas Tjärnberg är ordförande i Drakbrytarna Sundsvall. Sedan föreningen bildades förra året har de bland annat tagit fyra medeljer på SM.

Nova Tjärnberg, 6 år, provade även hon på armbrytning under lördagen.

Det är lätt att tro att sporten handlar om ren råstyrka. Men riktigt så enkelt är det inte.

– Det går inte att se på någon om de är starka armbrytare, det avgörs vid bordet. Det är skillnad på att vara gymstark och brytstark. Ju mer man bryter desto starkare blir man i ben och senor vilket är viktigt för säkerheten och att undvika skador, säger Andreas Tjärnberg.

Han började själv att bryta förra året och i dagsläget har föreningen 14 medlemmar och två av dem är tjejer. Dameliten inom sporten i Sverige är i världsklass och runt om i landet arrangeras många tävlingar förutom SM.

– I en match smäller det till fort. Det kan vara över på en sekund och det är sällan det tar längre än 20 sekunder. Man vinner i handleden, säger Andreas Tjärnberg.

Andreas Jonsson från Östersund var en av de som kommit till Sundsvall för att vara med under träningsdagen.

Andreas Tjärnberg poängterar att det är svårt att se vem som är en duktig armbrytare.
I just armbrytning är Sveriges damelit är i världsklass. Drakbrytarna Sundsvall vill gärna ha in fler tjejer i föreningen.

Mer läsning