Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sprintsegrar stärkte Jämtlands SM-dominans

/

Jämtar, jämtar, jämtar – Åsarna IK och Östersunds SK dominerar årets skid-SM totalt.
På lördagen lades ytterligare två guld till de sju som jämtlandsåkarna samlat ihop under SM-veckan, genom sprintsegrar av Anna Dahlberg och Thobias Fredriksson.

Annons
Jämland har därmed tagit hem nio av tio hittills utdelade guld, Östersunds SK har vunnit fem, Åsarna IK fyra. Dalarna, genom Elin Ek, IFK Mora, har vunnit ett guld.
Lördagens sprintlopp i fri stil genomfördes i centrala Luleå, på en kuperad bana rakt genom stadsparken, och med sammanlagt 10 000 åskådare längs spåren, enligt arrangörernas uppskattning.
 Det var en fin bana som innehöll det mesta, och det är alltid roligt att åka när det är mycket publik, säger Thobias Fredriksson, Östersunds SK.
Genom sprintsegern vann han sitt fjärde SM-guld i disciplinen, det tredje i rad.

Björn Lind sjuk
OS-guldvinnaren i sprintstafett åkte i mål som etta, attackerad på upploppet av hemmaåkaren Peter Larsson, numera tävlande för Hudiksvalls IF, som slutade tvåa.
Trea blev Mikael Östberg, Falun Borlänge SK.
Dubble OS-sprintvinnaren Björn Lind ställde inte upp på grund av förkylning.
I damklassen vann OS-guldvinnaren Anna Dahlberg, Åsarna IK, komfortabelt före Britta Norgren, Sollefteå SK, och Anna-Karin Strömstedt, Vansbro AIK, som tog bronset.
OS-guldvinnaren Lina Andersson och sprintguldmedaljören från VM förra året, Emelie Öhrstig, saknades på grund av sjukdom.
Segern innebar att Anna Dahlberg nu vunnit nio SM-guld totalt.
Britta Norgren var mycket nöjd med andraplatsen som gav henne sin andra silvermedalj under karriären. Den första bärgade hon i torsdags, på 10 km, klassisk stil.

Kör för guld
 Anna är så jämn åkare och gör aldrig några dåliga lopp, så jag försökte bara hänga på och inrikta mig på silver, säger 23-åringen från Svista i Uppland.
Sollefteååkaren är säsongens utropstecken inom svensk skidåkning.
I Turin-OS stack hon respektlöst upp mot världseliten i milloppet, och slutade som elva, bäst av svenskorna.
 Det har verkligen varit en bra säsong. Två SM-medaljer, och i morgon (söndag) kör jag för guld i tremilsloppet, säger Britta Norgren.

Mer läsning

Annons