Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stark insats av Damkronorna — trots förlust

I nästan två perioder skakade Damkronorna supermakten USA.
Men till slut blev det förlust, 1—4 (1—0, 0—3, 0—1) i VM-semifinalen.
Medaljchansen finns dock kvar — om svenskorna bara orkar i lördagens bronsmatch mot Finland.

Annons
Svenskorna slet länge hårt och framgångsrikt mot USA. Men till slut gick det som det brukar mot damhockeyns supermakter, Kanada och USA. Ännu en förlust den 24:e i ordningen mot USA och sammanlagt 61 matcher utan seger mot supermakterna.
Chansen till den första svenska VM-medaljen finns dock kvar. Redan på lördagseftermiddagen väntar bronsmatch mot Finland, som också svarade för en stark insats i sin semifinal men till slut föll mot Kanada (03).
Om nu svenskorna orkar att ladda om på 15 timmar.
Semifinalinsatsen mot USA var stark och en gruvlig revansch för 010-kraschen mot Kanada i gruppspelsavslutningen. En match som fick många att tro att den milsvida skillnaden upp till supermakterna fortfarande bestod.
Nu visade Damkronorna att man visst kan ge de bästa en match. Den här gången i nästan två perioder. Men när Molly Engstrom i spel fem mot fyra skickade in 31 bakom en skymd Kim Martin var hoppet om en superskräll borta.

Mål i power play
Svenskorna spelade disciplinerat och gjorde det svårt för de åttafaldiga VM-silvermedaljörerna. Och till skillnad mot i Kanadamatchen lyckades svenskorna bättre med att hålla sig borta från utvisningsbåset. I stället tog Damkronorna vara på en amerikansk utvisning när 51 sekunder återstod av den första perioden. Modo-forwarden Therese Sjölander skickade från backposition in 10 bakom målvakten Chanda Gunn.
Sedan klev USA:s Katie King in i handlingen.
I en tilltrasslad situation var hon sist på pucken vid kvitteringen efter 3.38 av andra perioden. King stod framför svenska målvakten Kim Martin och skymde när Julie Chu sköt. King fick pucken på axeln och den studsade över Martin och in i mål. Officiellt fick Kelly Stephens målet, men pucken såg redan ut att vara inne när hon slog till.

Snabb vändning
Sedan slog King till i en snabb spelvändning. Evelina Samuelsson fick ett bra läge i amerikansk zon men sköt rakt på Gunn. I stället vände amerikanskorna spelet snabbt, kom två mot en och King skickade in 21 bakom Kim Martin efter 16.38.
När 31-målet sedan föll med 1.33 kvar av mittperioden var matchen avgjord.
Natalie Darwitz kunde sedan fastställa 41 i den sista perioden efter svenskt försvarsslarv.

Mer läsning

Annons