Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Starke Svensson lyfte hem ett silver

/
  • Joakim Swedin från Sundsvalls Atletklubb kom på fjärde plats i 125 kilosklassen.
  • Johhny Wahlqvist från Eskilstuna nöjde sig inte med att ta hem guldmedaljen i +125 kg. Han slog dessutom till med ett nytt Europarekord, 341 kg, i bänkpress.
  • Anders Johansson från Sundsvalls Atletklubb klarade 415 kg i knäböj, men missade alla sina försök i bänkpressen och var därmed borta från tävlingen.
  • Nisse Forsman, Thomas Wulffeld och Åsa Halvarsson tog alla guld under lördagens tävlingar.
  • Fredrik Svensson från arrangörsklubben SAK tog ett säkert silver i klassen +125 kg.

Anders Johansson lyfte bort sig i bänkpressen.
Då klev Fredrik Svensson fram och försvarade äran för Sundsvalls Atletklubb.
– Jag är klart nöjd, säger Svensson, efter att ha lyft hem SM-silvret i styrkelyft på hemmaplan.

Annons

Arrangörsklubben Sundsvalls Atletklubb hade en fantastisk SM-dag i Sporthallen i lördags. Guld och nordiskt veteranrekord i knäböj (212,5 kg) till Thomas Wulffeld i 60 kilosklassen, samma valör till Nisse Forsman i viktklassen över – och ett nytt svenskt veteranrekord i marklyft, 175 kg, av Åsa Halvarsson, som naturligtvis knep guldet även hon.

– Jag hade ingen tanke på det när jag kom hit, jag tävlar mest i bänkpress. Men det gick riktigt bra, så nu kanske jag måste börja köra mer styrkelyft också, säger den nyblivna rekordinnehavaren.

Men när det i går var dags för de tyngsta klasserna gick det inte fullt så bra för SAK. Anders Johansson, Starkeanders kallad, siktade på svenskt rekord i viktklassen +125 kg, men missade alla sina tre försök i bänkpress (285 kg) och därmed var dagen förstörd för hans del.

I stället blev det klubbkamraten Fredrik Svensson som tog dagens enda SAK-medalj. Ivrigt påhejad av en entusiastisk hemmapublik, lyfte han totalt 980 kg (355 kg knäböj, 300 kg bänkpress och 325 kg marklyft) och tog hem andraplatsen – med mersmak.

– Jag hade lite otur med domsluten, annars hade jag nog kunnat vara med och slåss om guldet, säger Svensson, och syftar främst på sitt sista försök i bänkpress, där han fick ett till synes bra lyft på 310 kg underkänt.

Guldet gick nu i stället med god marginal till Johnny Wahlqvist. Den skånske jätten (169,5 kg tung) som tävlar för Eskilstuna vann på säkra 1040 kg, efter att ha slagit till med 341 kg i sitt sista bänkpresslyft – nytt Europarekord.

– Sportsligt är det här den största bedrift jag gjort, säger en nöjd Wahlqvist, som har både EM- och VM-guld i bänkpress på meritlistan.

– I ärlighetens namn visste jag inte var jag låg innan tävlingen. Men jag visste att fick jag igenom knäböjen på ett bra sätt så kunde det bli bra resultat, fortsätter han.

Det fick han. Med 400 kg var han näst bäst efter Anders Johansson. Och med 280 kg i marklyft stannade han på totalresultatet 1040 kg, alltså lite drygt ett ton.

– När jag går in i en tävling är mina förväntningar alltid att vinna. Vad de andra heter skiter jag i, man ska samla på sig kilon, det är vad som gäller.

– Efter bänkpressen, när Anders Johansson missade. Det är ju han och jag.

– Nu känns det verkligen bra.

Annons