Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stefan har hittat rätt

/

Att jobba ideellt i föreningslivet kan vara uppoffrande menar vissa.
Årets Ungdomsledare Stefan Edberg är av en annan åsikt.
– Man får så otroligt mycket tillbaka. Folk förstår inte vad de missar.

Annons

Säsongen är över Sundsvalls FF:s lag flickor 01/02, men de kör på och tränar ett par veckor till. En pojklagsmatch pågår på Sjukhusplanen, så spelarna från Sundsvalls FF och samarbetsklubben Kovlands IF värmer upp utanför planen.

Varje tisdag tränar lagen tillsammans, ibland i Sundsvall, ibland i Kovland.

– Tjejerna är i en kritisk ålder nu, det är många som slutar och Kovland hade bara 11 spelare i laget. Genom samarbetet har vi tillsammans totalt 28 tjejer som kan spela, det fungerar väldigt bar, säger lagets tränare Stefan Edberg.

Han är inte bara tränare, han är också ordförande för klubben Sundsvalls FF, som knoppades av från IFK Sundsvall som en renodlad ungdomsförning. Föreningsmänniska har han på många sätt varit i hela sitt liv. Som 16-åringen var han med och bildade IBK Matfors. Han har spelat innebandy med IBK Sundsvall i nästa högsta serien och varit med och spelat upp Lucksta i division III.

Det var barnen som fick in honom att bli tränare.

– När Lina började spela fotboll så sade jag att jag kunde vara tränare eftersom jag ändå tänkte vara på varje träning och på den vägen är det, säger Stefan Edberg.

Det var drygt sju år sedan. Sundsvalls FF har växt till en förening som har 13 olika åldersgrupper, ett 20-tal ungdomslag och över 300 fotbollsspelare – och nu också en ordförande som Medelpads Fotbollsförbund i samarbete med Sundsvalls Tidning utsett till Årets ungdomsledare.

– Det var väldigt överraskande, hedrande och väldigt roligt naturligtvis. På något vis är det ett kvitto på att man gör någonting rätt, säger Edberg.

Som alla andra tränare lägger han många timmar i veckan på tränarsysslan, dessutom tar ordförandeskapet en hel del tid i anspråk. Men enligt Stefan har han hittat rätt bland ekorrhjul och livspussel.

– Det förvånar mig att inte fler människor engagerar sig i föreningslivet. Man får så otroligt mycket tillbaka. Folk förstår inte vad de missar.

Mer läsning

Annons