Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stefan Holm trea i Zürich

VM-fiaskot är knappast bortglömt.
Men på fredagen gavs Stefan Holm en chans till revansch.
I stället: en tredjeplats i Golden League-galan i Zürich med höjden 2,25.
—  Jag gör sådana nybörjarmisstag i ansatsen att det är pinsamt, säger han till TT.

Annons
Misslyckandet i Helsingfors, en sjundeplats, fick sin förklaring i form av en förkylning. Men den valde Stefan Holm att bortse ifrån och satte sig mindre än en vecka efter VM-finalen på planet till Zürich.
Väl där blev det knappast en insats som kunde bättra på ett stukat självförtroende.
Inte med ett regn som delvis förstörde tävlingen.
 Men det var inte det som var största problemet, 2,31 ska jag ta ändå även om det regnar och framförallt 2,28, säger Holm och fortsätter:
 Jag kände mig kanonbra i kroppen, jag hade en inhoppning som var den bästa på hela säsongen. Men sedan när jag börjar tävla så kör det ihop sig. Jag blir lite stressad, vill för mycket, springer på för mycket i inlöpningen mot märket.
Weltklasse-galan i Schweiz levde förvisso upp till sitt namn med hela 16 världsmästare på plats. Men höjdhoppstävlingen blev aldrig någon riktig höjdare, i alla fall inte resultatmässigt.

Inte Freitags dag
Blott tre tävlande, Svatoslav Ton, Tjeckien, Victor Moya, Kuba och just Holm klarade 2,25 i regnet, den höjd som bland annat betydde slutet för Jaroslav Bába, Tjeckien, och sydafrikanen Jacques Freitag.
Såväl Ton som Moya klarade 2,28 medan Holm rev i sitt första hopp. Det gjorde att svensken valde att spara sina två hopp till nästa höjd, 2,31.
Där rev såväl tjecken som Moya men även svensken, vilket gjorde att Holm slutade trea med höjden 2,25.
För honom blev tävlingen ännu en besvikelse och dessutom den fjärde i rad där han inte hoppade 2,30 eller högre.
För tjecken Ton, som slogs ut i VM-kvalet, var däremot fredagen desto roligare. Hans seger blev en av galans största överraskningar.

Hem till SM
Stefan Holm får nu bara en dags vila, på söndag väntar SM-tävlingarna i Helsingborg där han har chansen att ta sitt åttonde raka SM-guld.
 Det är skönt att få en tävling så snart inpå så man kan jobba vidare, jag känner mig i bra fysisk form. Kan jag bara hoppa som jag ska, då kan det bli ett bra SM.
I övrigt från Golden League-galan:
Robert Kronberg slutade näst sist i B-finalen på 110 meter häck med tiden 13,91, nästan en halv sekund från hans säsongsbästa.
 Jag kämpade mycket, det var lite spänt i löpningen och jag hade hoppats på att det skulle vara mera avslappnat, sade Kronberg till TV 4.
Mustafa "Musse" Mohamed gjorde en imponerande insats på 3 000 meter hinder, klättrade i startfältet och var i mål femma på tiden 8.16,92. Saif Saaeed Shaheen, Qatar, var överlägsen i mål och tog sin 23:e raka seger på distansen.
 Mitt bästa lopp någonsin. Med de här förhållandena trodde jag inte att jag kunde slå personligt men det var ändå nära, sade Mohamed.
Ryskan Tatjana Lebedeva, tresteg, är nu ensam om att ha chansen på Golden League-jackpotten, en miljon dollar. Lebedeva vann sin tävling samtidigt som enda konkurrenten om att dela potten, Christine Arron, Frankrike, misslyckades på 100 m (14 hundradelar bakom vinnaren Veronica Campbell, 10,85). Men för att det ska bli någon miljoncheck för Lebedeva så måste hon vinna de två återstående Golden League-tävlingarna.

Mer läsning

Annons