Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Steinlager suverän i Köpenhamn

/
  • Steinlager med Per O. Midtfjeld vinderCopenhagen Cup, Charlottenlund d. 2005-06-12.Photo: BUrt Seeger Bild

Ingen rår på Steinlager just nu.
Den norske kejsaren dansade hem Copenhagen Cup och gav återigen Gidde Palema på nöten.
Därmed blev han första hästen att vinna Oslo Grand Prix, Elitloppet och Copenhagen Cup samma år.
— Det är väldigt stort, log segerkusken Per-Oleg Midtfjeld.

Annons
Köpenhamn bjöd till och från på häftiga regnskurar. Vattenmassorna på banan gjorde den allt annat än lättsprungen.
Men riktiga världsstjärnor går på alla distanser och alla underlag, brukar det heta. Och även för Steinlager, som enligt tränare Midtfjeld missgynnades av banan, spelade det liksom ingen roll. Kort efter start small det nämligen bara till. Steinlager blixtrade förbi Gidde Palema som var chanslös i kampen om ledningen. Därmed var mer än halva loppet vunnet och Steinlager tilläts öppna första varvet efter 1.15,7.
Innerst inne trodde jag att vi skulle ta ledningen från Gidde. Väl i täten kändes det mycket bra, sa Per-Oleg Midtfjeld efteråt.
Åke Svanstedt placerade inledningsvis Gidde Palema som tredje häst på innerspår, men gled ut i andra par utvändigt 1300 meter kvar.
Snabbt sistavarv
Någon riktig körning blev det egentligen aldrig förrän in på sista varvet. Då drog Steinlager upp farten ordentligt, och via ett slutvarv i trakterna kring 1.11 blev segern enkel. Trots att Gidde Palema försökte över upploppet kunde han aldrig gå i allvarlig närkamp.
Han hade ingen fördel av det blöta underlaget men hästen är i så bra form att det gick vägen ändå. 13,0 är en mycket bra segertid på den här banan, sa Per-Oleg Midtfjeld.
Förstapriset uppgick till 625.000 danska kronor. Därmed är alltså Steinlager den första häst som vinner Oslo Grand Prix, Elitloppet och Copenhagen Cup samma år.
Framtiden?
Nu ska han först få en liten vila. Sedan blir det Årjängs Stora Sprinterlopp och därefter Hugo Åbergs Memorial. Någon resa till USA är mycket tveksamt och Prix d'Amerique senare i vinter är helt uteslutet.
Varför?
Vi siktar på samma upplägg nästa år som vi har gjort i år. Och om vi ska försöka vinna de här storloppen igen måste hästen få ta igen sig i vinter, sa Midtfjeld.
Lite kuriosa i sammanhanget kan nämnas att Steinlager är den andra norska hästen att vinna Copenhagen Cup. Tidigare har bara norrmannen Jens Protector vunnit och det var 1959. Jens Protector tränades av Tryggve Diskerud, farfar till Tore Björn Diskerud som är skötare till Steinlager.
Svanstedt nöjd ändå
Gidde Palema fick alltså vidkännas en ny förlust. Och det är bara att konstatera att han inte rår på Steinlager för dagen. Åke Svanstedt var i alla fall nöjd med Gidde som travade 1.13,3 vid andraplatsen.
Han kämpade och gjorde så gott han kunde. Trots att hästen var trött in på upploppet så försökte han i alla fall, sa Åke Svanstedt.
Jag körde allt som gick ifrån start men var chanslös att svara Steinlager. Gidde missgynnades av att tävla barfota på det här underlaget. Fästet blev inte så bra och därmed kunde han inte accelerera tillräckligt fort ifrån start.
Ny fin prestation av Giant Diablo
En ny fin insats svarade Giant Diabo för. Roger Walmanns femåriga drottning spurtade in på en tredjeplats efter ett lopp i tredje par invändigt. Därmed visade Giant Diablo återigen att hon har vuxit in i eliten på allvar.
Hästen gör återigen ett fantastiskt lopp. Nu har hon varit trea i såväl Oslo Grand Prix, Elitloppet och Copenhagen Cup, sa en nöjd Roger Walmann.
Han fortsätter:
Men nu får hon ta igen sig lite och jag har inte planerat någon ny start. Eventuellt tittar vi på Hugo Åbergs i sommar.
Michael Carlsson

Mer läsning

Annons