Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stjärnglans i Härnösand

/

Kessiakoff är på plats. Precis som övriga Sverigeeliten. Under en vecka blir Härnsösand staden på hjul.

Annons
I dag startar Mountainbike-SM i Härnösand som pågår fram till 24 juli. Allra mest lyser stjärnan och regerande svenska mästaren i cross-country, Spårvägens Fredrik Kessiakoff.
Under en dryg vecka ska svenska mästarna i tempo, crosscountry, downhill, dual och stafett utses vid Vårdkasberget i Härnösand.
Nära och bra för Sundsvallscyklisterna från Drakstadens SubSK.
Kul, nästan hemmaplan, tycker Henrik Andersson som tävlar i tempo och cross-country och kommer att ställas mot nämnde Kessiakoff.
Har egentligen inga förhoppningar. Tog upp satsningen igen först i fjol. Egentligen satsar jag mer på långlopp, säger Henrik som hoppas bli bland de 30 bästa efter ett uppehåll sen 1998.
Fler Sundsvallsåkare då i downhilltävlingen. Men med en sak gemensamt. Det är första gången de tävlar i SM. För Joacim Grönaas är det till och med första tävlingen. Överhuvudtaget.
Målsättningen är att slå kompisarna, annars är det mest en rolig grej, förklarar Joacim som tillsammans med lagkamraterna Jon Bokrantz, Joel Lilja, Joakim Ljunglöf och Robert Norlin började köra i klubben först i våras.
I downhillcupen har Robert Norlin under våren och sommaren nått en 21:a och en 24:a placering, men siktar nu på en topp 15-placering.
Men jag hade gärna sett en tuffare bana. Det blir mycket tramp nu och det tar bort den tekniska aspekten, säger Robert.

Fakta grenarna i Mountainbike-SM 2005:
Tempo: Alla startar med 30 sekunders mellanrum. Snabbast tid vinner. Banorna är 9 km för eliten, 3,7 km för ungdomar, och 2,6 km nybörjare. Fungerar som seedningsgrund för Cross-countryn.
Cross-countryn: Varvlopp om sex varv (I SM 2005). Teknisk bana, mycket klättring. Eliten kör 6,5 km, ungdomar 3,8 km.
Downhill: Start med en minuts mellanrum.Två åk, bästa räknas. Gäller att vara snabbast ner för en brant, kantig och stenig bana.
Dual: Som parallellslalom på cykel. Två lika långa banor och först i mål av två tävlande vinner.
Stafett: 3,8 km lång bana där de tävlande kör varsin sträcka innan de växlar över. 3-mannalag.

Mer läsning

Annons