Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor dag för idrotten i Västernorrland

/

En jubilar hyllades i går i Härnösand.
En vital 100-åring – med massor av glada gratulanter på besök.
– Västernorrlands Idrottsförbund är ett av Sveriges bästa förbund. Därför är det här en stor dag för oss, säger ledamoten Margareta Helander.

Annons
Teatern i Härnösand var nästintill fullsatt.
De uppvaktande stod på rad.
Och ordföranden Leif Thunman bjöd själv på den bästa uppvisningen.
När han skulle hålla högtidstalet kom han in på skidor, med shorts och en Timråtröja. Sen hade han med sig en kundvagn med rekvisita från alla 63 sporterna som är med i förbundet. Det var helt fantastiskt att se, berättar Margareta Helander.
Förbundet firade sina 100 år som förbund, men valde att lägga fokus på nutiden och framtiden.
Efter en kort introduktion med gamla ljud och bilder från arkiven övergick snacket i stället till att handla om förbundets betydelse för idrotten i Västernorrland, och för samhället som helhet.
Det man nästan kan vara mest stolt över är vad mycket vårt förbund gör i det idrottspolitiska arbetet och folkhälsobiten. Undersökningar visar att Medelpad har 50 procent av befolkningen ansluten till någon idrottsförening och att folk rör på sig mer här än i riket i snitt, säger Margareta Helander.
Och fortsätter:
I vårt län finns det små byar som bara överlever tack vare idrotten. Och det är rätt fantastiskt.
En intressant parantes i det stora firandet är att det egentligen är två förbund som kan ta åt sig äran att ha fött en jubilar. Fram till för 20 år sedan var dagens förbund nämligen uppdelat i två delar, ett medelpadskt och ett ångermanländskt förbund.

Mer läsning

Annons