Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stormbyar sållade agnarna från vetet.

Annons
Alnön Runt, kappseglingen som är över 100 år, avgjordes i NV-liga kulingvindar med inslag av vindstötar upp till 18m/s. Redan innan start lämnade många förståndiga team, som inte tränat tillräckligt mycket, återbud. Men hela 15 ekipage gav sig ut på det skumpiskade startområdet utanför Vindhem.
Banan seglades medurs runt Alnön så det blev en avgörande kryss upp genom Alnösundet. Tre gamla beprövade Neptunkryssare med svenske mästaren Björn Karjel en, Hans Johansson samt Tomas Sundholm i de andra två, höll de moderna kappseglarna stången, när tävlingen avgjordes i vindar, som deras skärgårdskryssare kunde utnyttja till fullo. De klarade hårt väder bättre än många nyare, överriggade båtkonstruktioner. Björn Karjel vann före Hans Johansson.
Men det var kamp om platserna i toppen. Team Ullas Pojkar seglar på Arto Westbergs moderna X 99. Den har en besättning som är så samtränad och erfaren att hårt väder är en bagatell för dem. De kunde tillsammans med ytterligare en samtrimmad X-102 båt, utmana Neptunkryssarna om placeringarna i toppen. Den här gången lyckades de inte utan placerade sig trea och fyra.
Länge såg det ut som om Bernt Lindbergs Smaragd skulle kunna blanda sig i toppstriden, men ett masthaveri på Alnöns utsida, förstörde möjligheten, för en annars mycket välseglande båt och besättning. En eloge ska de ha för att de vann starten i mästerlig stil och visade upp en bra kryss genom Alnösundet. De är att räkna med på kappseglingsbanan.
Anders Andersson

Mer läsning

Annons