Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storsatsningen måste ge resultat

Ekonomin har varit på väg att tvinga dem ur ligan två år i rad.
Nu väljer Helsingborg i stället att satsa sig ur krisen.
—  Lyckas det inte är vi inte kvar i Basketligan nästa år, säger klubbdirektören Bertil Raalas till TT.

Annons
Helsingborg har tillsammans med Ockelbo och Akropol varit de ligalag med största ekonomiska bekymmer.
Akropol gick ut offentligt och vädjade till sponsorer, annars skulle ingen ny ligaansökan lämnas in. För de övriga två klubbarna har situationen också varit riktigt prekär.
Därför är det många som höjt på ögonbrynen när den ena landslagsmeriterade spelaren efter den andra skrivit kontrakt med Helsingborg.
I truppen finns numer Anders Rönndahl, hemvändande utlandsproffs, och Jens Stålhandske, i våras guldhjälte för Södertälje Kings. Lägg där till Johan Åkesson, landslagsmässig center som tecknat nytt kontrakt med Skåneklubben.
Hur går det ihop ekonomiskt? Laget gjorde en minusresultat på en halv miljon första året och minskat minusresultat året därpå.
 Det har ju inte varit några övergångssummor inblandade och lönerna är inte astronomiska, förklarar Bertil Raalas.
Men han erkänner också att klubben nu satsar allt på ett kort.
Bära eller brista.
 Man måste våga satsa sig ur en kris. Vi hade ju kunnat lägga oss ner och dö där i mars också. Men det är inga luftslott vi bygger, vi ska kunna hålla budgeten vi satt, säger klubbdirektören.

Siktar på semifinal
Den landslagsmeriterade trion tillsammans med två amerikaner och ytterligare två ännu ej klara förvärv, en av dem troligen Viktor Bengtsson från Sallén, ska se till att de sportsliga framgångarna kommer.
För inte nog med att ekonomin varit skjuten i sank, sportsligt har lagets två enda säsonger i högsta serien varit dålig. Förra säsongen slutade laget sist på tolv poäng, tio färre än näst sista lag.
 Både sportsligt och ekonomiskt måste vi lyckas för att det ska gå. Men vi tror dessa värvningar ska ges oss det. Det vore kul att ta sig till en semifinal, säger Raalas, men tillägger:
 Vi ska i alla fall inte komma sist med det här laget.
Akropol räddades av sponsorer som gick in med 1,5 miljoner per år de närmaste tre åren. Och även för Helsingborg har sponsorerna ökat med det mer slagkraftiga laget.
 Det finns en del konkreta saker vi jobbar med för att få ihop det och sponsorer är det huvudsakliga, men HIF är de stora här i stan och vi får jobba med resterna efter dem, säger Raalas och syftar på stadens fotbollslag.

Stöd av ligan
Basketligan har även de har haft stora ekonomiska problem men som nu är på väg att redas upp tacka vare dess nya stora sponsor, tillika namnsponsor. Och ligaordförande Thomas Fredrikson är positiv till Helsingborg Pearls satsning.
 De gör det enda rätta, man måste skaffa sig ett bra lag för att kunna komma ur problemen. Men det är klart det har överraskat med namnen som de värvat, säger Fredrikson till TT.
Till säsongen 2006/07 hoppas han få utvidga ligan till tolv lag, med Högsbo från Göteborg.
Då vet vi också om Helsingborgs satsning gav resultat, eller om ligasejouren bara blev treårig.

Mer läsning

Annons