Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storspel av Thomas Johansson ger fortsatt svenskt hopp

När Joachim Johansson var chanslös så klev i stället Thomas Johansson fram.
Hans seger över fransmannen Sebastien Grosjean betyder 1—1 i matcher i Davis Cup-mötet och fortsatt svensk förhoppning om avancemang.
—  Han blev nog jäkligt förvånad över hur bra jag spelade, säger Thomas Johansson.

Annons
För honom själv var det en stor seger, för svenska Davis Cup-laget var det en nödvändighet. Efter att Joachim Johansson förlorat i tre raka set (36, 46, 26) mot Paul-Henri Mathieu så vilade Sveriges öde i just Thomas Johanssons händer.
Hans vinst: 64, 64, 76 (71) gjorde att det som började så illa på fredagseftermiddagen slutade riktigt bra efter första dagen i DC-mötet mot Frankrike.
 Alltså, det är givetvis en enorm skillnad för oss. Hade vi legat under med 02, då hade det ju nästan varit slut, säger Davis Cup-kaptenen Mats Wilander.

Bästa matchen
Thomas Johansson har och kommer aldrig att ha grus som favoritunderlag. På det trivs däremot Sebastien Grosjean desto bättre med bland annat semifinal i Franska mästerskapen på meritlistan.
Då var det också tillfälle att ta fram de stora orden när Johanssons insats skulle sammanfattas:
 Det lugnet han hade i matchen, fastän vi var i underläge, det var jävligt starkt, säger Wilander.
 Jag har ju inte vunnit så många gånger på grus, så som förutsättningarna var nu med Davis Cup, underläget och just mot Grosjean...det måste nog vara min bästa match någonsin, säger Johansson själv.
Förklaringen?
 Jag jobbade runt på forehandsidan, försökte att inte bli passiv utan spelade aggressivt. Det kändes väldigt bra ute på banan.
Det syntes också.

Blev passiv
De båda första seten blev en kopia av varandra. Johansson fick ett tidigt break, höll sina egna servegame till seger.
Grosjean, utan matchrutin och med ett stöd från läktarna som till slut verkade mer som en belastning, hade svårt att hitta rätt i såväl servarna som spelet från baslinjen.
I tredje set var Johansson också på väg att smälla igen dörren definitivt för Grosjean när han bröt fram till 20. Men då kom den enda vågdalen i svenskens spel och plötsligt var han i underläge, 25.
 Det var då jag blev lite passiv. Men jag fick bra råd från Mats och Jocke Nyström om hur jag skulle utnyttja mitt spel.

"Pim-Pim" chanslös
Upphämtningen kom, liksom till slut segern. Vinsten var också en lättnad för hans namne, Joachim Johansson.
För han var desto mera chanslös. "Pim-Pims" tenniskarriär må ha tagit ett gigantiskt kliv framåt det senaste halvåret, men mot Mathieu blev det en bitter påminnelse om hur det är att ha grus under skorna.
Den serve och forehand, som fört honom till bland annat en elfteplats på världsrankingen, var kraftlös på det långsamma underlaget. När sedan Mathieu hade tålamodet i bollduellerna och konsekvent valde att attackera svenskens backhand gick det utför snabbt.
 Han har ju spelat på grus de senaste veckorna, jag är ju inte alls lika komfortabel på det. Sedan missade jag alldeles för mycket förstaservar men han returnerade också bra. Det var inte mycket jag kunde göra i dag, sammanfattar "Pim-Pim".

Dubbeln avgör
På lördag spelas dubbeln mellan Jonas Björkman/Simon Aspelin och Michael Llodra/Arnaud Clement. Segraren står förmodligen som vinnare när Davis Cup-mötet är avgjort på söndag.
 Simon har sett riktigt het på träningarna, Jonas har inte spelat sin bästa tennis i år men han är alltid bra i DC. Jag tycker att vi har riktigt bra chans, säger Thomas Johansson.

Mer läsning

Annons