Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Straffar avgjorde första finalen i Royal League

Inför nästan 33 000 tomma stolar på Ullevi i Göteborg avgjordes den historiska första finalen i Royal League på torsdagen. Men 10 216 personer hade kommit för att se FC Köpenhamn slå IFK Göteborg med 12—11 (! ) efter straffar efter 1—1 vid full tid.

Annons
Champions League avgjordes ju på onsdagskvällen efter tidernas spel- och straffdramatik, så varför skulle Royal League vara sämre?
Av någon anledning var det ingen förlängning i Göteborg, därför publiken fick uppleva straffspänningen på direkten.
Och kvällen slutade med en synnerligen dramatisk upplösning.
26 straffar slogs, 21 av dem i mål, innan avgörandet föll.
Otröstlig syndabock i IFK Göteborg var en av kvällens och lagets bästa spelare, George Mourad, som slog bollen via målvakt, stolpe och ut.
Tanken med den nordiska kungliga vinterhalvårsligan, där de fyra bästa lagen från Sverige, Norge och Danmark möts, är att ge klubbarna bättre förutsättningar för att nå längre ute i Europa.
Men publikintresset har ofta under vintermånaderna varit lika svalt som det nordiska vädret, och att bara drygt 10 000 kom denna majkväll skapade ingen finalkänsla direkt i betongskålen Ullevi.
Annat var det i tisdags när Örgryte mötte IFK i derbyt och över 33 000 var på tifosihumör.
Det var alltså bara 48 timmars kort återhämtning för göteborgarna innan en ny urladdning stod på schemat, ett faktum som inte märktes särskilt mycket.

Stolpskott
IFK:arna hade minst lika mycket spring i benen som de kortpassningsglada danskarna.
Men det var FC Köpenhamn som tog ledning i 18:e minuten, och mannen bakom målet var den skönt speltekniske och snabbe sydafrikanen Sibusiso Zuma.
Redan i elfte minuten skickade han iväg klockrent skott i stolpen och sju minuter senare slog han ett inlägg som möjligen var ett skott som Hjalte Nörregaard inte kunde missa.
Den som är lagd åt det kritiska hållet, kan möjligen hävda att målvakten Bengt Andersson var väl passiv, eftersom han inte bröt bollbanan som var väldigt nära mållinjen.
En tröst för den 38-årige målvakten var möjligen att han fram till det olycksögonblicket hade hållit nollan i sju timmar i rad i allsvenskan och Royal League.
IFK Göteborgs tunge anfallare George Mourad hade en bra första halvlek med ett par tunga skott och ett par så-när-tillfällen att med fysisk kraft tränga sig emellan de danska backarna.
Och så hade han huvudet på skaft när Samuel Wowoah efter lite drygt en halvtimme lyfte in en boll i straffområdet.

Nickade in kvitteringen
Store Mourad hängde högt i luften och nickade in kvitteringen.
En kvart före slutet höll han på att avgöra på det mest spektakulära Zlatan-sätt, när han bakom ryggen klackade bollen på målvakten Benny Gall.
Han skulle möta Gall en gång till under straffsparksläggningen, och Gall skulle vinna även det mötet.
Hjälten Benny Gall, som hoppade in i andra halvleken sedan förstemålvakten Bálazs Rabóczki skadat sig, ställdes på ännu svårare prov tio minuter före slutet när Peter Ijeh hade en hård nick som FCK-målvakten boxade till hörna.
Segrarens lön för finalsegern uppgår till nästan 3,4 svenska miljoner.
Men IFK:s klubbdirektör Mats Persson räknar ändå med att IFK tjänat över fem miljoner netto på Royal League-spelet.

Mer läsning

Annons