Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Straffar Sverige Norge?

Victoria Svensson vill — liksom Lotta Schelin och Kristin Bengtsson. Men om de får är det ingen som vet. Dagen före EM-semifinalen mot Norge är det ännu oklart vilka som blir eventuella straffskyttar. —  Jag hoppas att det ska avgöras inom ordinarie speltid, straffar är bara hasard och någon blir syndabock, säger Marika Domanski Lyfors.

Annons
Tre av de fem senaste mötena mellan Norge och Sverige har slutat oavgjort. Men då har det handlat om träningsmatcher. Oavgjort på torsdag innebär förlängning och kanske till slut en repris på herrarnas EM förra året. Det var då Sverige och Holland skildes åt via straffläggning.
Det var då tre spelare, sade nej och i stället klev bland annat Olof Mellberg fram till straffpunkten.
Det var också han som avgjorde, men till Hollands fördel.
Och precis som Ljungberg, Zlatan, eller för den delen Mellberg så vet inte damlandslaget vilka i laget som ska slå straffarna eller i vilken ordning.
 Jag bestämmer ordningen när det väl är dags för straffar, vilka som får slå straffarna avgörs bland annat på hur det sett ut i matchen, motiverar förbundskaptenen Domanski Lyfors sitt beslut.

Bengtsson tar en straff
På onsdagens stängda träning på matcharenan i Warrington, specialtränades straffar och redan i tisdags satte hon sig ned med spelarna för ett möte.
Uppgiften var att ta reda på vilka som kan tänka sig att kliva fram på torsdag, om det behövs.
 Det fanns en del som sa nej. Innerst inne vill nog alla slå en, men brukar man inte göra det, då är det klart att man bli nervös, säger veteranen Kristin Bengtsson.
Vad sade du själv?
 Jag tar en straff, även om jag kommer att vara nervös.

Fruktansvärt nervöst
Lotta Schelin är den som avgjorde senast Sverige tvingades till straffläggning. Då, mot Kina i en placeringsmatch, hade just Kristin Bengtsson precis missat när Schelin fick frågan.
 Jag hade ju inte lagt något straff tidigare i landslaget men de andra peppade mig och sa: \"Vill du inte bli matchhjälte?\"
Hur resonerar du om det blir aktuellt igen på torsdag?
 Klart man kommer att vara fruktansvärt nervös, det här är ju en semifinal i EM men får jag chansen, då tar jag den.
Hur ska man göra vid en straff?
 Det gäller att vara kall och inte avslöja för mycket för målvakten, jag gillar inte att ha ögonkontakt, säger Lotta Schelin.
 Fundera inte så mycket utan vara bestämd, då jag missat har jag var väldigt ofokuserad, säger Malin Moström.
Sedan finns det ju en annan väg till söndagens final, Victoria Svensson vet hur;
 Vi ska döda matchen inom 90 minuter.

Mer läsning

Annons