Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundsvall – en av få som miskar stödet till idrotten

Sundsvall är en av de få kommuner i landet som minskar sitt stöd till idrotten. Det visar Riksidrottsförbundets senaste undersökning.

Annons
I juni presenterade Riksidrottsförbundet rapporten \"Kommunernas stöd till idrotten\".
Rapporten innebar dåliga nyheter för Sundsvalls del. Kommunen är en av de 16 kommuner där det ekonomiska stödet till idrotten sammantaget dragits ned.
Det har skett en minskning av såväl det kontanta stödet som stödet till anläggningar.
Ur kommunens synvinkel har vi bara en viss summa pengar att hushålla med. Trots att det är för lite så är det så, säger Kultur- och fritidsnämndens ordförande, Margareta Johansson (s).
Enligt henne är Riksidrottsförbundets siffror alldeles för fyrkantiga och intetsägande för att de ska kunna visa hur det i själva verket ser ut.
Kommunstyrelsen krav på budgetnedskärningar har resulterat i en förändrad bidragsstruktur där vissa bidrag, till exempel det verksamhetsplanerade bidragen och startbidraget, helt försvunnit.
Vi blev tillsagda att spara in på alla lösa slantar, säger Margareta Johansson.
Det minskade stödet i kombination med höjda lokal- och planhyror har lett till pressade situationer för många av kommunens idrottsklubbar, något som hon beklagar.
Det är kämpiga tider för alla. Vi gör vårt bästa för att besparingarna inte ska drabba föreningarna hårdare än nödvändigt, säger Margareta Johansson.
Sundsvalls Simsällskaps huvudtränare Hans Bergqvist har mångårig erfarenhet av ideell idrottsverksamhet och många kontakter inom idrottsklubbarna i kommunen. Och han tycker att trenden är tydlig.
Det känns som om det blir tuffare och tuffare för varje år som går att få idrottsklubbarna att fungera som ideella föreningar, som det i grunden är tänkt, där man jobbar för att så många som möjligt ska få vara med.
En rundringning till ett stort antal idrottsklubbar i Sundsvalls kommun bekräftar den bilden. Majoriteten uppger att de har fått minskade kommunala bidrag och flera nämner dessutom att kostnaderna för lokal- och planhyror ökar. Det gör att många har problem med att få verksamheten att gå runt ekonomiskt.
Hans Bergqvist tror att om den utvecklingen fortsätter, så finns det ingen framtid för den ideella idrottsrörelsen. När bidragen sjunker måste pengarna komma in på något annat sätt, och när inkomsterna från lottförsäljning och annat ideellt arbete inte räcker till, blir det medlemmar och deras föräldrar som får ta fram plånboken.
Idrottsföreningarna i Sverige är unika i världen. I mer kommersialiserade länder som USA eller Australien, där kostar det en jävla massa att komma med. Ser vi inte upp så är vi snart där också. Och då är det en klassfråga.
Han är övertygad om att samhällsekonomin i längden skulle vinna på att man istället satsade på att bygga upp en bra hälsa från början, och då slippa mycket av långtidssjukskrivningar och förtidspensioneringar.
Och jag tycker det är så enkelt, en gris borde ju fatta det. Friskvård lönar sig.
Margareta Johansson tycker inte att kommunen bidrar till ett osunt leverna när de minskar bidragen. Tvärtom menar hon att idrottsrörelserna själva ofta stödjer hälsovådliga vanor.
Vi vill förhindra att ungdomar blir förslappade och slöa, något vi arbetar med genom stödet till spontanaktiviteter. Att många klubbar och föreningar säljer och serverar skräpmat på sina läger och träffar gör inte saken bättre, säger hon.
Simtränaren Hans Bergqvist anser att just den kommentaren är ett hån mot idrottsföreningarna i Sundsvall.
Man måste se till sammanhang och när, var och hur. Föreningarna säljer vad som efterfrågas, oavsett om det är strumpor, lotter eller korv. De tar ett jättestort ansvar för att se till att de går runt, säger han.

Av: Karin Eriksson, Jessica Uhlin, Maria Brännhult, Sara Johansson.

Fakta: Bidragen
200020012002200320042005
Verksamhetsbidrag405239813981398139813504
Lokal- och anläggningsbidrag457244904490449044903731
Anläggningsinvesteringsbidrag585575575575575525
Övrigt stöd410403403403403338
Summorna är i tusentals kronor.

Mer läsning

Annons