Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundsvallsmodellen blir bok

/
  • Judo Sundsvalls Wolfgang Biedron och tyske judotränaren och författaren Ulrich Klocke.
  • Klocke och Biedron har nyligen inlett arbetet med att skriva en bok om Sundsvallsmodellen.

"Sundsvallsmodellen" har gjort sig känd inom judovärlden.
Nu blir Wolfgang Biedrons tankar kring hur man bygger upp en förening och lär ut judo en bok.
– Vi vill att ungdomarna själva får välja hur de vill idrotta, säger Biedron.

Annons

I söndags åkte Judo Sundsvalls Wolfgang Biedron och tyske judotränaren och författaren Ulrich Klocke till en stuga i Dalarna för att låsa in sig i fyra dagar.

Anledningen?

De ska skriva en bok.

Temat i boken kommer att vara Wolfgang Biedrons speciella tankar kring hur man bygger en förening och hur man tränar barn och ungdomar i judo. Tankar som genom åren kommit att kallas för "Sundsvallsmodellen" inom judovärlden.

Modellen har enligt duon fått stort genomslag i bland annat Tyskland, och därför vill man nu sprida konceptet genom en bok.

– När jag tävlade deltog jag i både OS och VM. Jag var helt målinriktad och flyttade hemifrån när jag var 14 år för att tävla, men jag har insett att många barn tänker helt annorlunda, säger Wolfgang Biedron och fortsätter:

– När jag började med judo var vi tjugo stycken som började, och efter sex veckor hade alla slutat utom jag. Klubben kom därför fram till att judo inte var för barn. Vi vill istället att ungdomarna själva ska få välja hur de vill idrotta. 75 procent av ungdomarna i vår klubb mellan 7-18 år tävlar aldrig utan tränar bara, berättar Biedron.

Tyske Ulrich Klocke är judotränare, författare och har ett eget förlag i Tyskland. Han känner Biedron sedan gammalt och kom med idén att de borde skriva en bok om modellen.

– Min idé är att skriva en bok om hur man kan utveckla en judoklubb, och hur man lär ut judo. Wolfgang lär ut på ett väldigt speciellt sätt, säger Klocke.

Duons planer är att till en början ge ut boken på tyska, och man hoppas att den ska vara klar någon gång under nästa år.

– Jag vill berätta hur man bygger en förening, det är det grundläggande. Många tror att bara för att man har en bra instruktör så blir det bra, men byggstenen är det viktigaste, säger Wolfgang Biedron.

Mannen bakom Sundsvallsmodellen som snart blir en bok.

Mer läsning

Annons