Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundsvallstriatleten kvalificerade sig till en av världens hårdaste tävlingar: "Overkligt"

Till vardags är hon fabrikschef på Akzo Nobel. Om inte fullt två månader åker Minna Bäckman, 45 år från Sundsvall, till Hawaii för att delta i en av världens tuffaste tävlingar: IRONMAN World Championships, efter att ha kvalificerat sig som en av två svenskor i sin åldersgrupp i helgen.

Annons

Minna Bäckman, fabrikschef på Akzo Nobel, kvalificerade sig till IRONMAN på Hawaii i helgen.

Minna Bäckman, Sundsvall och Alnö Race Team, har kämpat till sig en plats i IRONMAN World Championship på Hawaii. Under Ironman Sweden i Kalmar i lördags, officiell kvaltävling till World Championship, var hon en av två kvinnor i sin åldergrupp som kvalificerade sig.

– Det känns väldigt skoj, väldigt roligt, väldigt överraskande, overkligt nästan, säger Minna Bäckman.

Den officiella kvaltävlingen drog 2458 deltagare totalt och Minna Bäckman kämpade till sig 444:e plats totalt. Totaltiden? 10.39.19. Och platsen till Hawaii var inget hon hade förväntat sig.

– Man vet ju aldrig vad konkurrenterna presterar. Jag hade ju ett mål men man vet ju aldrig vilka som är där och vad de presterar just den dagen. Då visste jag inte vad de skulle lyckas med.

Det var först när hon gick i mål som hon fick veta att hon låg tvåa i sin grupp, kvinnor 45-49 år, och hon höll den placeringen. Dagen efter tävlingen får triatleterna frågan om de vill acceptera sin plats eller inte. Om personerna som kom etta och tvåa inte är på plats, eller väljer att inte acceptera, går frågan till nästa person i resultatlistan. Det krävdes ingen betänketid för Minna Bäckman.

– Jag tänkte att har jag möjlighet vill jag åka. Det var inget svårt beslut.

Totalt 40 deltagare kvalificerar sig från tävlingen i Kalmar och deltar alltså i VM som startar 8 oktober på lavaön Kona. Det enda Bäckman hunnit göra hittills är att acceptera platsen. Nu ska hon planera, boka resa och hotell och finslipa tekniken.

– Egentligen ligger det lite nära inpå, man borde vila upp sig mer innan men man får lita på det man gjort innan, kanske finslipa på lite saker. Men det är ett helt annat lopp än där. Här kunde man kämpa för placering, där är det väldigt varmt och det är snarare en upplevelse.

Ironman Sweden var hennes andra Ironman någonsin. Ifjol var den första och hon har jobbat hårt för att förbättra det som inte funkade lika bra då.

– Jag har varit sämst på cykling men jag har fått hjälp för att bli en bättre cyklist. Det är svårt att veta hur man ska förbättra saker så jag anlitade en coach som lagt upp för hur jag ska träna.

Till vardags arbetar hon som fabrikschef på Akzo Nobel och för fem år sedan fick hon upp ögonen för triathlon.

– Det var egentligen så att jag hade svårt att springa på sommaren för det var så varmt så jag gick en krålkurs på Himlabadet, säger Bäckman, som där träffade andra som simtränade för att de sysslade med triathlon.

Hon fastnade för sporten och balanserar numera vardagslivet mot all träning hon lägger ner. Det är ett tidskrävande fritidsintresse hon har.

– Det tar väldigt mycket tid och direkt efter en tävling känns det som "aldrig mer", för det tar fruktansvärt ont. Ibland måste man ha lite mellanår för det är så väldigt tidskrävande. Man kan ju träna hur mycket som helst.

När hon "vilar" från löpningen kan hon träna cykling, och när hon vilar från den är det simning som gäller. Det tar tid, och kraft och leder till att det kanske inte finns något naturligt träningsuppehåll. Men det ger, trots det onda slitet, utdelning. Nu ska hon förbereda sig för äventyret på Hawaii. Det är mest vila som gäller men hon ska också försöka få bukt med ett prekärt problem.

– Jag åker dit utan placeringsmål. Det är mer en upplevelse, säger hon och fortsätter:

– Jag har svårt med värme, så jag vet inte hur jag ska klara det. Jag måste vara där ett tag innan för att acklimatisera mig.

Det här är IRONMAN World Championships

Hålls årligen och konceptualiserades redan 1977 för att olika atleter skulle kunna mäta sig i tre olika sporter: simning, löpning och cykling. Det är världens mest kända triathlontävling men santioneras inte av International Triathlon Union och är alltså inte ett officiellt världsmästerskap.

1981 flyttades tävlingen från den lugna kusten på Waikiki till de betydligt tuffare lavafälten på Kailua Kona.

Utmaningen där består inte bara i att överkomma de nästan fyra kilometrarna simning, 180 kilometrarna cykling och ett maraton. Där handlar det också om naturkrafter när svart lavasten dominerar landskapet och solen gassar ovanför. Temperaturerna brukar ligga på runt 35 grader och dessutom slåss atleterna mot "ho'omumuku" - sidvindar på upp mot 20 sekundmeter.

En Ironman är det tuffaste loppet en triatlet kan utsätta sig för och är uppbyggd på följande sätt:

3,86 km simning, 180, 2 kilometer cykling och 42 195 meters löpning (ett maraton), i ett och samma lopp utan vila emellan.

Totalt hålls 41 tävlingar per år som kallas Ironman.

Minna Bäckmans resultat i Ironman Sweden

2:a i sin klass, 26 totalt av damerna, 444 totalt bland alla.

Tider: simning: 01.04.14, cykel: 05.27.42, löpning: 4.02.41, totalt: 10.39.19

Mer läsning

Annons