Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Superettan gör skäl för namnet

Superettan.
Lägg namnet i munnen och försök minnas den allra första smaken från 2000.
Mer ettan än super, eller hur?
Det är andra bullar nu, fem år senare. Serien under allsvenskan börjar i helgen, hetare än någonsin tidigare.

Annons
Här och där under våren har det skrivits att när klubbar som AIK, IFK Norrköping, Gais, Åtvidabergs FF och Öster packats ihop i elitfotbollens andraklasskupé, är det inte många andradivisioner i Europa som kan matcha de samlade meriterna.
De fem har tillsammans skrapat ihop 32 svenska mästerskapsmedaljer.Lägg till Degerfors, Ljungskile, Trelleborg, Västra Frölunda, Mjällby, Västerås och Örebro och det återstår en liten minoritet som hittills aldrig lyckas nå allsvenskan Falkenberg, Väsby United, Brommapojkarna och Boden.
Ibland faller liksom bitarna på plats, ibland får en fotbollsnostalgiker högvinsten i ödets lotteri. AIK och Trelleborg spelade sig ur allsvenskan, Örebro slösade sig ur och i andra änden ålade sig Degerfors, Mjällby och Ljungskile genom kvalets nålsöga.

"Hissen är trång"
Sällan har så många klubbar med ett allt från ytterst gott till hyggligt förhållande till den svenska fotbollshistorien buntats ihop i en serie utanför allsvenskan.
Som Norrköpings tränare Stefan Hellberg säger:
 Målet är att nå allsvenskan 2006. För mig som tränare är det ett ödesår. Klarar vi det inte har jag inte förtroendet kvar. Men hissen är trång, vi kanske har valt fel hiss.
På spiken.
IFK Norrköping ska upp.
Det ska även AIK.
Och Örebro.
Och Gais.
Och Öster.
Och Åtvidaberg vad det lider, liksom Trelleborg, som bytt ut i stort sett hela garderoben och Västra Frölunda, som alltid återvänder förr eller senare.
Trångt i hissen, med andra ord. Den som bara tar två lag i första vändan, kanske ett i andra. Vilka kommer först i kön?

Pressen på Norling
Rikard Norling hoppade av ett allsvenskt jobb (Gif Sundsvall) och tog på sig kamikazeuppdraget att bygga om AIK klubben alla lag är beredda att ta kramp i vaderna för att slå. 30 gånger, dessutom.
 Jag har inte alls förberett mig på att det ska gå dåligt. Att vara tränare i AIK är svårt, oavsett tidpunkten, säger Norling.
Han satsar på en trebackslinje och hoppas att Andreas Andersson knä håller så det blir fart framåt.
 Vi ska upp igen och då kan vi inte "deffa", säger Norling.
Tränaren Patrick Walker intygar att örebroarna inte är av det förlåtande släktet. Tvångsnedflyttningen sitter där som en stor, elak tagg.
 Det där skakar man inte av sig på fem minuter, det sitter kvar i kroppen. Men jag hoppas att det stärkt mentaliteten.
John Alvbåge, Mikael Danielsson och Gustaf Andersson ville inte följa med på utförsfärden, men Walker har likväl superettans på pappret starkaste trupp. Det var inte på planen ÖSK åkte ur. Truppen är fortfarande allsvensk.
 Inget är givet, vi måste jobba för varje poäng, säger Walker.

Rosenqvist tung värvning
Norrköping har slickat såren i två år och verkar ha något hyggligt på gång, mixar talanger med såna som Pierre Gallo, Stefan Thordarsson och Andreas Alm, yrkesmän med god vana från stridslinjen. Frågan är hur det bli med Alm, som fått problem med ett knä.
Roland Nilsson lyfte Gais förra året och Thomas Rosenqvist är kanske seriens bästa värvning. Klubben har publikstödet och materialet för att klara hela sträckan fram till upploppet i oktober.
Öster har gått som tåget under försäsongen med Lasse Jacobsson som ny tränare. Jacobsson har gått i en god skola, assisterande som han var förra året åt Janne Andersson i Halmstad.
 Jag har tagit med mig hans noggrannhet och av andra har jag hört att det blivit bättre i Öster, säger Jacobsson.
Åtvidabergs FF är i den märkliga sitsen att samtidigt som klubben har som uppgift att förse Djurgården med spelare, siktas det också på allsvenskt spel igen på Kopparvallen.
 Möjligheten finns...men när vi går upp i allsvenskan ska vi ha ett lag som klarar sig, säger assisterande sportchefen Ingvar "Putte" Carlsson.
Om ni undrar vart Café Opera tagit vägen så gick klubben ihop med Väsby IK och fusionen går numera under namnet Väsby United.

Mer läsning

Annons