Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svante Båth regerar i E3-serien

Kung Lavec vann öppna finalen i E3-serien på Rommetravet med 800 000 kronor i förstapris. För tränaren Svante Båth var det sjätte segern av de senaste åtta E3-finalerna.
—  Helt underbart. Kung Lavec är besvärlig och jobbig men vi visste tidigt att han verkligen kan flytta på sig, berömde Båth efter loppet.

Annons
Storfavoriten Jaded, körd av Örjan Kihlström, satte färg på E3-finalen. Jaded tog enkelt hand om ledningen men blev samtidigt alldeles för het och travade första 1 000 meterna efter snabba 1.12,3. In mot sista sväng tog favoriten allt kortare steg och blev infångad. Först av Bertuzzi som hade grepp in på upploppet, sedan kom King Lavec och Lasse Lindberg tillbaka och kopplade ett knappt men säkert grepp. Segertiden 1.13,6/2140 m auto.
 Det var ett par besvärliga situationer under loppet. I första sväng hade vi lite problem när en konkurrent galopperade framför och i sista sväng när det gick väldigt fort och då travade han inte helt bra, sade Lindberg.
Men upploppet innebar inga besvär. Kung Lavec höll farten bäst av alla och segergreppet kopplades i god tid.
 Jag kände redan 150 meter kvar att han skulle greja segern. Han fungerade bättre när vi kom in på upploppet, sade Lindberg.
Svante Båth har blivit något av specialist på E3-finalerna. Kung Lavecs seger var den sjätte av åtta möjliga de senaste åren för Bergsåkerstränaren.
Någon inbördes ranking mellan vinnarna ville Båth inte göra.
 Alla har varit bra på sitt sätt. Kung Lavec är mycket kapabel men är annorlunda, han är stressad och jobbig att ha och göra med. När han vann Vårfavoriten på Solvalla tidigare under året förstod jag att han var så pass bra att han skulle kunna vara med i de största loppen, berättade Båth.
Jaded höll tappert som trea och blev bäst av de fyra hästar Stefan Hultman hade kvalat in till finalen.
Guldfinalen på Romme vanns av Improve Ås från ledningen. Åke Svanstedt vikarierade i sulkyn för avstängde Stig H Johansson. Svanstedt körde direkt till ledningen från innerspår medan konkurrenterna kivades om positionerna bakom.
 Hästen kändes mycket bra så jag hade inte en tanke på att släppa, oavsett vem som kom fram till oss och provade, sade Svanstedt efter loppet.
Loppets favorit General du Lupin hamnade i tredjespår och Örjan Kihlström tvingades backa ner i kön. Då ströps tempot och när Kihlström försökte attackera i tredjespår drogs farten upp igen. Det blev för mycket även för favoriten som blev kvar i kön samtidigt som Improve Ås bara stegade undan till lätt seger.

Mer läsning

Annons