Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svärd jagar den "omöjliga" reprisen

Långloppseliten må vara på plats, men Oskar Svärds störste motståndare lär vara historien.
Vasaloppssegraren från 2003 är favorit till en ny seger — om det inte vore så svårt att vinna den 90 km långa klassikern två gånger.

Annons
Många har försökt, få har lyckats. Staffan Larsson har varit nära två gånger om, Svärd själv har varit med in i det sista men tvingats ge sig, Raul Olle likaså.
Trots att det är samma åkare som försöker år efter år så blir det näst intill omöjligt att göra om sin triumf.
Förutom Jan Ottossons framfart i början på 1990-talet (segrare 1989, 1991, 1992, 1994) är Bengt Hassis segrar 1985 och 1986 den senaste "dubbelsegern".
Oskar Svärd gör nu allt för visa att statistiken har fel.

Vägrade dra
 När jag vann så var min största dag i idrottslivet, på söndag får man se om det är lika skönt att vinna en andra gång. De som vunnit två gånger är ju onekligen väldigt lätträknade, men jag ska göra precis allt jag kan för att vinna igen, säger han.
Svärd sade i och för sig samma sak inför fjolårets lopp, men då satte de norska bröderna Aukland stopp.
När Anders drog iväg så orkade inte Svärd åka ikapp särskilt inte eftersom Jörgen Aukland vägrade hjälpa till att "dra" och mer eller mindre låg och bromsade.
Svärd var inte bara besviken efter loppet, han var rejält förbannad också.
 Grejen var att jag inte orkade hänga på när Anders och Raul Olle stack iväg, men jag trodde att det skulle vara någon mer som var intresserad av att hinna ikapp dem, men alla verkade vara nöjda med sin topp tio-placering. Jag tycker fortfarande att det är konstigt att man inte vill försöka vinna, jag gör alltid mitt bästa.

Vill bli historisk västgöte
Sedan sist har Svärd bytt klubb.
Sollefteå blev till Ulricehamn, vilket lär innebära att han inte kan få lika bra draghjälp av lagkamraterna i kamp om segern.
 Jag tror väl inte att någon av Ulricehamnåkarna kommer att vara med allra längst framme. För min del känns det ändå helt rätt att ha bytt klubb, nu kan jag blir den första västgöte som vinner Vasaloppet tävlande för en västgötskt klubb. Det vore något, säger han.

Mer läsning

Annons