Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svensk klubbfotboll tillhör Europas bottenskrap

Svenska klubblagsinsatser i Europa. Skratta inte nu. För det är en sorglig utveckling. Sverige rasar vidare utför på rankingen — och det får konsekvenser nästa sommar.

Annons
Det europeiska fotbollsförbundets ranking bygger på klubblagens insatser de senaste fem åren och avgör hur många klubbar från varje medlemsland som får delta.
Och när klubbarna går in i turneringarna.
Uefas senaste lista är ingen rolig läsning för svenskt vidkommande. Sverige tillhör numera den europeiska klubbfotbollens bottenskrap.
 Vi låg på 24:e plats inför det här årets turneringar, men det är redan fastställt att vi ligger på 26:e plats på den ranking som utgör grund för nästa säsongs tävlingar, 2006/2007, säger Anders Brulin på Svenska fotbollförbundet.

Under strecket
Rankingens \"nedflyttningsstreck\" ligger efter plats 25. Att Sverige rasat under betyder att det blir ännu svårare för svenska klubbar att nå in i Champions Leagues och Uefacupens huvudturneringar nästa år.
 Det är olyckligt. Vi är visserligen redan sedan några år nere på minimiantal (tre) vad gäller deltagande lag. Skillnaden nu är att våra lag får gå in redan från och med första kvalomgången nästa sommar, vilket är bekymmersamt, säger Anders Brulin på Svenska fotbollförbundet.
Det innebär att höstens svenska mästare måste spela sex matcher och klara av tre motståndare för att nå Champions Leagues gruppspel nästa år.

Ännu tuffare sommar
Dessutom blir ett redan ansträngt spelprogram nästa sommar ännu tuffare för de allsvenska klubbarna om landslaget når VM.
Vårsäsongen måste vara avslutad senast 14 maj, ett Uefa-krav inför VM-slutspelet. Först andra veckan i juli sparkar allsvenskan igång igen. Redan tredje veckan inleds kvalspelet till Champions League och Uefa-cupen.
 Vi får frilägga speldagar i juli som vi annars använder för allsvenskt spel, men det ska vi säkert kunna lösa genom ommöbleringar, påpekar Anders Brulin.
De sportliga konsekvenserna är förstås allvarligare och det kan ta lång tid innan Sverige klättrar på rankingen.
De magra resultaten inget svenskt lag har nått Champions League sedan Helsingborg 2000 och snabba sortier i Uefacupen har fått Sverige att sjunka som en sten.

Måste lyckas i Uefacupen
Till nästa ranking försvinner också de poäng Helsingborg samlade in på CL-äventyret mot Paris SG, Bayern München och Rosenborg. Rejäla framgångar för Malmö FF, Djurgården och Halmstad i Uefacupen krävs för att hindra ytterligare ras på rankingen.
Skadan inför turneringarna 2006/07 är redan skedd.
Och risken är överhängande stor att Slovakien passerar Sverige när nästa rankning slås fast. För samtidigt med Malmö FF:s kvalfiasko mot Thun slog sig Petrzalka in i Champions League efter straffavgörandet mot Partizan Belgrad.

Mer läsning

Annons