Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svensk pallplats avslutade svag vinter

En stafettfattig vinter har varit fattig på svenska framgångar.
När världscupen i skidor avslutades på söndagen kom i alla fall Sverige på pallen i herrstafetten. I en spurtuppgörelse blev Sverige trea efter Norge och Italien.

Annons
Bara tre stafetter har körts i världscupen i vinter. Och bara i Falun fanns Sverige med i segerbilden ända in på upploppet.
Mathias Fredriksson kom in på målrakan som trea och förmådde inte slå sig förbi Norges Tor Ruud Hofstad och Italiens Giorgio di Centa.
Det fattades några meter och 1,6 sekunder.
Hofstad, Norges VM-guldankare, var blott 51:a i lördagens skiathlon, men visade sin spurtkapacitet på nytt och var en halv skida före di Centa.
Slutsträckans första femkilometersvarv gick i lusigt tempo. Fyra tätlag blev sex. På det andra satte di Centa upp farten och snart var de bara tre.
 Jag hade tänkt rycka i toppen på backen, men di Centa stack redan i mördarbacken så då var det bara att hänga på, sade Fredriksson.
 Jag kunde inte rycka sen, inte i det tempot. Och jag hade velat komma in som tvåa på stadion, men det gick för fort.
Dagens utropstecken var Niklas Karlsson. Moraåkaren fick i all hast hoppa in i förstalaget i stället för en insjuknad Johan Olsson. Och han höll tätkontakten på andrasträckan sedan Thobias Fredriksson gjort sitt jobb som startman.
 Det var många bra åkare på min sträcka och jag fick slita max i de sista backarna. Men jag är i bra form nu och det var skönt att få visa vad man kan, sade Karlsson efter sin A-lagsdebut.

Allround och Vasaloppsåkare
24-åringen gjorde debut även i Vasaloppet nyligen. Och var med i täten till en kilometer före mål, då han krokade ihop med en konkurrent och slutade på 15:e plats.
 Jag är allround när det gäller sträckor, men har alltid varit bättre i klassiskt än i fristil, sade han.
Anders Södergren var en av fyra i tätgruppen efter tredje sträckan. Då fanns Tyskland också med tack vare världscupmästaren Axel Teichmann.
Det var på många håll si och så med motivationen och uppladdningen inför säsongens sista världscupuppgift. Axel Teichmann gjorde en mycket stark åkning, men erkände att han hade firat sin individuella världscuptitel grundligt på lördagskvällen. Och han var inte ensam på krogen. En överväldigande majoritet av världscupåkarna laddade upp med diskoteksbesök.
Ett undantag var Odd-Björn Hjelmeset. Norrmannen var en tiondel från att vinna det 54 km långa Birkebeinerrennet på lördagen, satte sig sedan i bilen mot Falun och fick 45 mil senare en sen hamburgermiddag vid midnatt.
 Det är väl en helg man inte gör om så många gånger, sade Hjelmeset och lutade sig mot stavarna sedan han vunnit andrasträckan.

Fundera över framtiden
För svensk skidåkning väntar ännu några ovissa veckor. Hur den nya elitorganisationen ska se ut, och vilken förbundskapten som ska leda den, är oklart.
 Nu ska jag bara stänga av allt i ett par dagar, sedan ska jag tänka över det här, sade träningschefen Ola Rawald.
Plötsligt stod Rawald utan Per-Erik Rönnestrand, förbundskaptenen som han arbetat så intimt ihop med. Det finns en hel del att reda ut med skidförbundets nordiske chef Anders Bergström.

Mer läsning

Annons