Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svensk seger mot Kina

Det höll på att bli en pina mot Kina.
Men till slut kom målen och en välbehövlig seger (2—0) för svenska damlandslaget.

Annons
I premiären i Algarve Cup blev det förlust mot Tyskland, i turneringens andra match kom segern och den var aldrig diskutabel.
 Första halvlek spelar vi riktigt bra, den andra kontrollerar vi helt och ger aldrig Kina några chanser att komma in i matchen, sade förbundskaptenen Marika Domanski Lyfors.
Hon hade bytt ut i princip hela laget från mötet mot Tyskland. Kvar i startelvan fanns bara två spelare, backen Karolina Westberg och Lotta Schelin som flyttats upp för att bilda anfall ihop med Sara Johansson men de nya spelarna fick svårt att visa upp sig.
Med en domare som använde pipan som ett barn som aldrig fått prova ett blåsinstrument tidigare och ett kinesiskt landslag fullständigt ointresserat av att anfalla blev det hela en svensk pina, i alla fall under stora delar av första halvleken.
Sverige dominerade, hade ett bollinnehav som var överlägset men chanser som var lätträknade.

Två snabba mål
Det tog till slut en drygt en halvtimme för svenskorna att bryta igenom den kinesiska muren men då gick det desto snabbare.
I 36:e minuten fick Umeås Frida Östberg bollen utanför straffområdet, drev in och sköt 10 till vänster om den kinesiska målvakten.
Ytterligare fyra minuter senare kom nästa mål, Caroline Seger vann bollen på mittfältet, spelade fram till Sara Johansson, Djurgården/Älvsjö, som enkelt kunde göra 20. Och andra halvlek blev en kopia på de första 45 minuterna. Sverige hade chanserna, men inte riktigt effektiviteten. Sara Johansson var när att bli tvåmålsskytt när hon först frispelades av Östberg och därefter hade en nick strax över ribban.
Men den här gången var inte antalet mål viktigast, det var att det blev seger.
 Det här var viktigt för självförtroendet, sade förbundskaptenen Marika Domanski Lyfors.

Möter Norge
Hon kunde glädjas åt flera glädjeämnen, framförallt Frida Östbergs mittfältsspel och Caroline Segers framåtanda.
Östberg styrde mittfältet och hade en rad avslut, Seger var orädd i sin landslagsdebut från start, stod för ett par bra dribblingar och slet mycket innan hon till slut byttes ut.
 Jättekul att få spela från start, det blir lite lättare som nykomling när vi äger matchen så här, sade hon.
Men trots segern så kan inte Sverige nå finalen i Algarve Cup eftersom Tyskland följde upp vinsten mot Sverige med seger på fredagen mot Norge (40) och inbördes möten räknas i turneringen om två lag slutar på samma poäng.
För svensk del väntar nu Norge på söndag och chans till revansch. Förra gången de båda möttes var inför OS 2004, då vann Norge med 40.

Mer läsning

Annons