Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svensk sensationsseger mot Litauen

6 300 fanatiska litauer på läktarna. Och Europamästarna från 2003 med nästan alla superstjärnor. Trots det vann Sverige med 69–62 mot Litauen. – Jättestort. En smäll, sade lagledaren Per Källman.

Annons
Litauen är ett av Europas starkaste basketfästen och 2003 tog man EM-titeln i Stockholm. Året efter slog man USA i Aten-OS. Fem litauer är NBA-proffs och av dem saknades bara Sarunas Jasikevicius i Golden State Warriors i landskampen.
Men det stjärnfyllda hemmalaget skrämde inte svenskarna.
– Ta Denver Nuggets Linas Kleiza, Oluoma Nnamaka paketerade ihop honom. Och Fredrik Jönzén stångades med Washingtonproffset Darius Songalia, ja Fredrik var bättre än Songalia, berömde Källman.
Att litauerna inte tog lätt på matchen kan man förstå då det var tv-sänd invigning av en ny arena i Sialiu med många kändisar på plats. Plus de 6 300 galningarna som förvandlade läktarna till en kokande gryta.
Matchen var tät hela vägen med mycket kamp. Sverige var dock bäst i varje period, 22–18, 15–14, 19–18, 13–12 och höll Litauen på fenomenala 62 poäng.
– Och av dom så var 29 på straffar! Det var en enorm försvarsinsats av killarna.
Noterbart är nio svenskar gjorde poäng med Fredrik Jönzén i topp på 15 medan Oluoma Nnamaka satte elva och Martin Ringström lade i tio.
– Fredrik Jönzén är bättre än någonsin. Men det var Euroleague-klass på flera svenska spelare. Och det mot spelare som tjänar uppemot tio miljoner per år. Fantastiskt, sade Källman.
I Litauen satte 210 cm långe Ksistof Lavrinovic 16 poäng.
Segern var förstås en kick för svenskarnas självförtroende inför för kommande EM-kval. Speciellt som Sverige aldrig slagit Litauen.
– Vi var nära i Bormio i en träningsmatch inför EM 2003. Men det var inte mot deras slutliga EM-lag.

Mer läsning

Annons