Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenska Americas Cup-båten sjösatt

Annons
Den svenska Americas Cup-båten Örn sjösattes på lördagen i Darsena-hamnen i Valencia.
 Det är otroligt skönt att få henne i vattnet, och det ska bli ännu bättre att få segla henne, säger rorsmannen och seglingsansvarige Magnus Holmberg.
Ombyggnaden av båten enligt de nya klassreglerna inleddes den 20 april i varvet på Lindholmen i Göteborg. Exakt en månad senare började transporten, med fartyg från Lysekil norr om Göteborg, till Bilbao i Spanien. Därifrån flyttades Örn på långtradare, med start fredagen den 27 maj, till Americas Cup-hamnen i Valencia. Dit anlände hon i måndags.
Örn döptes i Göteborg den 27 oktober 2001 och seglade för första gången i Auckland den 10 december samma år. Båten användes av Victory Challenge i samtliga matcher i första omgången av utmanartävlingen Louis Vuitton Cup vid Americas Cup i Auckland 2002/2003. Örn används återigen av Victory Challenge när seglingarna startar med för-regattan i Valencia den 16 juni.
Utmanarserien Louis Vuitton Cup och den 32:a upplagan av Americas Cup avgörs i Valencia 2007. Men samtliga måste delta i för-regattorna som inleds i Valencia. Nästa för-regatta startar den 25 augusti och pågår till den 4 september - i Malmö. Årets tredje äger rum i Trapani på Sicilien, från den 29 september.
Elva utmanarbåtar finns med. Försvarare av Americas Cup-titeln är schweiziska Alinghi.

Mer läsning

Annons