Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svensson om behandlingen som räddade VM-drömmen

/

Sundsvall Atletklubbs tyngsta medaljkandidat Fredrik Svensson var nära att få sina VM-drömmar krossade.
Bröstmuskeln fick en bristning under våren och Svensson kunde inte bänkpressa.
Räddningen: "En nål som man kör in i muskeln och rör om med".

Annons

Med det spektakulära lyftet på 400,5 kilogram, ett världsrekord om det hade gjorts under en internationell tävling, under våren fångar Fredrik Svensson stor del av uppmärksamheten inför hemma-VM i bänkpress som börjar på onsdagen.

För att ta hem guldet kommer det troligen krävas nya världsrekordlyft på över 400 kilo. Men i mitten av april hände det som inte fick hända – plötsligt såg det mörkt ut för Svensson.

En liten känning i höger bröstmuskels utsida förvärrades och till sist var det smärtande att ens lyfta lätta vikter för Fredrik Svensson.

– Det tar en del på motivationen med en sådan skada. Den kom smygande och blev gradvis värre och värre och tillslut kunde jag inte ens lyfta 120 kilo utan att det gjorde ont.

Med ett hägrande hemma-VM var goda råd dyra för Svensson. I början av maj hoppade han i sista sekunden av EM i tyska Chemnitz för att inte riskera att skadan förvärrades.

För att få ordning på skadan tog man till vad som kallats "skräcknålen" av olika idrottsutövare som behandlats med metoden.

– Man kör in en lång nål i muskeln och vispar runt kring området där bristningen är. Det gör att blodgenomströmningen blir bättre, då läker det fortare. Det funkade bra, säger Svensson.

I femton år har Fredrik Svensson tillhört världseliten inom styrkelyftningen, en lång karriär som får allt mer konkurrens av familjelivet. Hemma är med sambon Helene Isaksson, deras tvååriga son Ossian och nioåriga bonusdottern Leonora.

– Styvdottern är duktig i brottning, pojken brukar vara med på gymmet ibland. Han är rätt grovbyggd han också så de rätta generna finns nog där med, säger Fredrik Svensson.

Sambon Helene har även hon ägnat sig åt styrkelyftning så det finns en del att brås på inom familjen, samt en hel del förståelse för all träning som äter tiden mellan Fredriks jobbpass som vårdare på Rättspsyk. Familjelivet är annars en problematisk del för elitidrottare som är rädda för dagisförkylningar, men att isolera sig som Johan Olsson inför ett VM är inte aktuellt.

– Det har jag inte mage att göra. Jag förebygger i stället genom att se till att jag får i mig vitaminer ordentligt, det har funkat väldigt bra för min del, säger Fredrik Svensson.

Det kommer att bli några hektiska dagar för Svensson som både är med och arrangerar och tävlar i VM på hemmaplan. Lättare träning och ordentligt med mat står på listan för att hitta den rätta formen.

– Jag väger 158 kilogram just nu och skulle behöva gå upp några kilo till för den rätta formen egentligen.

Det finns en gräns för hur länge det fungerar att väga kring 160 kilo, knän och leder tar skada med tiden. Med en lång karriär bakom sig kan man tänka sig att det närmar sig ett slut.

– Jag fyller 36 till hösten och det är klart att jag inte kan hålla på hur länge som helst. Men jag kommer att tävla i VM här hemma och sedan vill jag bli första svensk som tar totalt 1100 kg i styrkelyft. Efter det kanske jag ska gå ner en viktklass, vi får se, säger Svensson.

+120 kilo-klassen avgörs på lördag.

Se också: Flera ton bärs in i Tonhallen inför bänkpress-VM

Läs också: Supertröjan som gör dig superstark

Läs också: Öberg favorit till guldet och SAK har fyra medaljchanser

Mer läsning

Annons