Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige bäst i Europa i fotbollskval

Sverige har högst snitt av alla europeiska länder i kvalen till fotbollsmästerskapen under 2000-talet. Lars Lagerbäcks landslag har tagit suveräna 2,52 poäng per match.

Annons
Sedan Lars Lagerbäck tog steget in i landslagsledningen 1998 har Sverige utvecklats till Europas främsta kvallag. På 33 kvalmatcher har Sverige vunnit 26, spelat fem oavgjorda och bara förlorat två och en av förlusterna var den för Sverige betydelselösa EM-kvalmatchen mot Lettland under hösten 2003. Målskillnaden är imponerade 759 och Lagerbäcks manskap tar 2,52 poäng per match i snitt.
Portugal är näst bäst med 2,41 poäng i snitt, och Tjeckien trea med 2,38. Etablerade världsnationer som Spanien (2,33 poäng per match), Frankrike (2,32), Holland (2,31), Tyskland (2,23), England (2,18) och Italien (2,13) är långt efter Sveriges snitt.
 Vi är ett bra lag helt enkelt, ett samspel lag. Vi har byggt upp laget hela tiden och finslipat, säger mittbacken Teddy Lucic, som hittills gjort 74 landskamper.

Trygghet i spelet
Han är på väg mot sitt femte mästerskap efter VM 1994, EM 2000, VM 2002 och EM 2004 och har nästan alltid figurerat i backlinjen i Lagerbäcks landslag. Trots att sammansättningen av de fyra där bak hela tiden skiftat har Lucic och kompani bara släppt till nio mål på 33 kvalmatcher från 1998 och framåt, ett fantastisk facit:
 Alla vet vad de ska göra. Vi har en trygghet i spelet där bak, vilka som än spelar. Men det är inte bara fyrbackslinjen som gör att vi är bra bakåt, det är hela laget som tar sitt ansvar i försvaret det är bara att kolla på hur mycket \"Henke\" jobbar där framme, säger Häckens mittback.

\"Otroligt bra resultat\"
Kim Källström har bara varit med några år i landslaget och blir imponerad när han får se TT:s statistik.
 Det är ju fantastiskt, ett otroligt bra resultat. Det är bara att se vilka lag som vi har bakom oss.
 Sverige har ju gått till tre raka slutspel och ett fjärde skulle förstås vara otroligt kul.
Även ute i Europa har Lagerbäcks landslag mötts med ökad respekt:
 En del av de lag som möter oss nu för tiden är bättre förberedda, menar den svenske förbundskaptenen.
Lagerbäck tror ändå att Sverige har en bra chans att bättra på sitt snitt i VM-kvalmötet med Ungern under onsdagen.
 Kommer vi upp i normal kapacitet så tror jag att vi slår dem med ett eller två mål.
Även Fredrik Ljungberg håller med om att dagens svenska landslag håller mycket hög standard.
 Men jag vill inte säga att det här laget är det bästa svenska laget genom tiderna. Vi måste först bevisa vad vi kan i ett stort mästerskap.
Det är det som saknas för Lagerbäcks landslag att gå riktigt långt i ett stort mästerskap.

Mer läsning

Annons