Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige obesegrat i curling-VM — utklassade Danmark

Elva matcher — elva segrar. Och svenska curlingdamerna avslutade grundseriespelet i VM i Skottland med att utklassa Danmark med hela 8—1.

Annons
Det var första gången som ett svenskt curlinglag går obesegrat genom grundserien i VM. Det var också första gången som ett damlag vinner elva raka matcher. Kanada gick obesegrat genom VM-grundserien 2003, men spelade då bara nio matcher.
I det svenska laget fick reserven Ulrika Bergman göra VM-debut som ersättare för tvåan Cathrine Lindahl som ville vila en match. Det gjorde Ulrika med den äran liksom hennes lagkamrater som inte gav de unga danskorna en chans.
Sverige hade favör av sista sten i första omgången och med den grejade Anette Norberg två poäng i första omgången. Det blev ytterligare en svensk poäng innan Danmark reducerade till 31 i den tredje omgången. Men med ytterligare två svenska poäng befästes ledningen som sedan ökade med tre raka ettor till 81 efter sju omgångar. Då ville inte danskorna vara med längre utan tackade för matchen. De hade ändå klarat sin målsättning att vinna några matcher och kvalificera Danmark för OS i Turin nästa år.
Lagkaptenen Anette Norberg var naturligtvis mycket nöjd med både sin och lagets insats.
 Det känns fantastiskt roligt att få gå obesegrat genom hela grundserien och dessutom får vi nu favören av sista sten i första omgången i hela slutspelet, säger hon.
Sverige möter nu andraplacerade USA i lördagens första semifinal. Vid seger där blir det final på söndag. Vid förlust blir det semifinal 2 mot segraren av Kanada mot vinnaren i särspel mellan Ryssland och Norge. En bronsmedalj är redan säkrad men svenskorna är naturligtvis ute efter ädlare valör. Brons har de sedan VM i Winnipeg 2003 och silver från Lausanne 2001.

Mer läsning

Annons