Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige spelar aldrig hazard

Annons
Martin Stenmarck värmde upp storpubliken på Ullevi. Behövligt efter några regnfyllda och kyliga försommardagar här på det som lokalbefolkningen gärna beskriver som Sveriges framsida.
Och det lät riktigt lovande när merparten sjöng med låten med den i sammanhanget opassande titeln Las Vegas.
Det handlar ju sällan eller aldrig om hazard när Sveriges fotbollslandslag spelar tävlingsmatcher...
Gårdagens möte med C-nationen Malta var inget undantag.
Gediget och strikt taktiskt sett. Löp- och arbetsvilligt över hela linjen. Och trots att Zlatan försökte trixa till det och att en spelsugen Anders Svensson lyfte sig och det svenska mittfältsspelet till hög internationell nivå blev det aldrig någon större show. Tilläts liksom aldrig bli det heller.
Och tänk, just detta gör mig extra nöjd och glad efter 60-segern, som gör att andraplatsen i gruppen känns allt mer gjuten. Samtidigt som Lasse Lagerbäcks allt målgladare lagbygge har den överlägset bästa målskillnaden. Just nu imponerande 232!
Jag tycker fortfarande att det borde funnits andra alternativ än Niclas Alexandersson som högerback och Mattias Jonson förtjänar visserligen respekt för sin attityd och förmåga att alltid göra ett habilt jobb, men när man möter ett så pass klent motstånd som det malteserna bjöd på, ja då blir det i Jonsons fall litet väl taffligt och oskickligt i umgänget med bollen.
En annan kollektiv hjälte är Tobias Linderoth.
Jag minns lille Linderoth under ett EM-slutspel med P17-landslaget i Belgien för tio år sedan, då jag fanns med som stipendiat och fick chansen att lära känna gänget med spelare födda 197879 litet extra.
Då var "Tobbe" proffssugen, sneglade mot läktarna efter talangscouter och ville gärna glänsa med sin kvickhet och fina teknik, inte sällan ute på en kant.
Nu är han etablerad och respekterad efter flera års tjänstgöring i Norge, England och Danmark, och i landslaget är det han som har det stora ansvaret att agera "vattenbärare", avlastare eller vad ni nu vill kalla det defensiva skitgörat bakom offensiva stjärnlirare som Anders Svensson, "Chippen" Wilhelmsson, Zlatan Ibrahimovic och för all del Fredrik Ljungberg. "Henke" Larsson räknas inte dit. Han ju är en helt annan och allsidigare typ av offensiv spelare (åh, vad jag saknar honom förresten).
I går satt jag och funderade över detta fenomen, att Linderoth förmådde spela samma sorts spel i 90 minuter mot detta Malta som han skulle gjort och kommer att göra mot Bulgarien, Ungern och Kroatien, som är matcherna som väntar härnäst.
När denna VM-kvalgrupp 8 ska avslutas med för oss match mot Island hemma den 12 oktober är det förmodligen avgjort om vi blir etta och kan ladda direkt för nästa års slutspel i Tyskland. Eller om det blir en andraplats som ger ett kval framåt senhösten.
Jag hade hoppats att Bulgarien skulle ha orkat störa Kroatien i gårdagens kanske allra viktigaste match för svensk del. Men 13 till de röd-vit-rutiga visar än tydligare att det är mellan Kroatien och Sverige det står till slut...

Mer läsning

Annons