Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige tog guld i curling-VM

I VM-finalen i curling fick Sverige revansch på USA från semifinalförlusten. Lag Norberg vann med hela 10—4 och tog sitt första VM-guld.

Annons
I laget spelade Anette Norberg, Eva Lund, Cathrine Norberg, Anna Bergström och Ulrika Bergman.
Det blev en jämn och spännande finalmatch. Sverige hade ledningen med 64 innan den sista omgången och lagkaptenen Anette Norberg fick nöjet att avgöra finalen med en perfekt utslagning av USA:s enda sten i boet. Kvar låg hela fyra svenska stenar till slutresultatet 104.
 Det känns fantastiskt roligt och som en stor lättnad. Vi har jobbat hårt för den här VM-titeln sedan vi förlorade finalen mot Kanada 2001, sade en mycket lycklig Anette Norberg.
Sverige hade favör av sista sten i första omgången med de svenska damerna hade lite problem att kunna dra fördel av det. Det unga amerikanska laget spelade utmärkt curling och lät inte de mera rutinerade svenskorna få några bra lägen. Men i den tredje omgången kom första verkliga chansen. Sverige hade tre stenar i boet men USA låg med den bästa stenen, halvt gömd bakom en gard. Anette Norberg försökte komma runt garden för att ge Sverige tre eller fyra poäng men touchade garden hårfint så det blev i stället en poäng till USA. Lagen tog sedan var sin enpoängare för halvtidsresultatet 21 till USA.

Vände i sjunde omgången
Det var tendens USA vilket stärktes med ytterligare en poäng till 31 i den sjätte omgången. Men så i den sjunde omgången vände matchen. Anna, Cathrine och Eva spelade utmärkt och inför Anettes första sten låg Sverige med två stenar. Anette drog in ytterligare en sten. Den slog den amerikanska skippern Cassie Johnson bort men vickade ut med spelstenen varefter Anette gjorde en perfekt inläggning för tre poäng och för första gången ledning med 43.
USA kvitterade till 44 innan en ny miss av Cassie Johnson bäddade för två svenska poäng i den nionde omgången till 64. I sista omgången försökte USA dra mot svenska stenar för att skaffa sig tempo för åtminstone två poäng för skiljeomgång. Men de amerikanska dragningarna misslyckades och svenskorna lyckades varje gång slå bort de amerikanska stenarna. Anette fick avgöra med sin sista sten och när USA bara hade en sten kvar att spela gav de upp matchen när fyra svenska stenar låg kvar till slutresultatet 104.

Klart för OS
Norberg själv har försökt bli världsmästarinna ända sedan VM-debuten i Glasgow 1988. Då blev det brons och samma valör året därpå samt även 1991. Det var med sitt gamla lag som innehöll systrarna Louise och Sofie Marmont och Anna Rindeskog. Men under 90-talet kom Anette med ett nytt lag innehållande bland andra systern Cathrine (nu gift Lindahl) i skuggan av Elisabet Gustafsons lag som bland annat vann VM fyra gånger.
Men sedan 2001 har nu Anette Norbergs nya lag dominerat inte bara svensk curling utan i synnerhet europeisk med fyra raka EM-guld. Det blev också VM-silver 2001 och VM-brons 2003. I fjol misslyckades laget i hemma-VM i Gävle med bara en sjätteplats men nu kom den verkliga revanschen med det efterlängtade guldet.
 Nu får vi ledigt några månader innan nästa säsong startar. Då skall vi först försvara EM-gulden i december och sedan blir det OS i februari. Vi ser verkligen fram emot nästa säsong, säger Norberg.

Mer läsning

Annons