Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige utmanar supermakterna i dam-VM

Kanada och USA är supermakterna som ingen ruckat på inom damhockeyn.
Men nu är tiden mogen för en superskräll.
—  Jag tror att tjejerna för första gången känner att det är möjligt att gå hela vägen, säger förbundskaptenen Peter Elander inför VM på hemmaplan i början av april.

Annons
Damkronorna fick sitt stora genombrott i OS i Salt Lake för drygt två år sedan. Då tog laget brons efter en heroisk insats där Finland besegrades.
Nu är laget moget att utmana de allra bästa.
I alla fall enligt Peter Elander.
Kanada och USA har stått i en klass för sig och varit etta och tvåa i alla internationella mästerskap hittills för det mesta med Kanada som guldlag.
På hemmaplan ska damkronorna som aldrig tagit medalj i VM utmana.
 Mot Kanada stod det 03 efter sju minuter i VM 2001, och i OS ledde de med fyra mål mot oss ganska snabbt. I VM förra året stod det 02 i nästan två perioder. I höstas i en turnering i Lake Placid gjorde Kanada 32 med 1.20 kvar och mot USA stod det 33 med 9.30 kvar, berättar Elander.

Inga tvivel
 Jag har hela tiden trott att vi i detta VM har en möjlighet att gå hela vägen. Tjejerna har tvivlat, men i höstas tror jag att de för första gången kände att det är möjligt. Jag säger inte att vi kommer att göra det men vi har chansen, säger han.
Elander presenterade på måndagen Sveriges trupp till VM som spelas i Linköping och Norrköping den 2-9 april. De flesta av spelarna kommer från tre klubbar SM-tvåan AIK har sex spelare i truppen, mästarlaget Mälarhöjden/Bredäng och Modo har fem spelare vardera.
 För första gången har uttagningen varit jobbig, på så sätt att flera spelare uppfyllt de krav som jag satt men att de ändå inte blivit uttagna. Det är ett angenämt problem. När jag satte mig ned och började gallringen var 32-35 spelare aktuella, säger Elander.

Finland passerat
Lagkaptenen och stjärnan Maria Rooth håller med om att Sverige gått framåt och närmat sig USA och Kanada.
 Resultatmässigt kanske det inte har märkts så mycket ännu, utan mest spelmässigt. Det är inte längre så att vi kontrar in något mål mot dem utan vi kan spela vårt eget spel även mot Kanada och USA. Finland tycker jag vi har gått förbi, säger hon.
Sverige spelar i samma grupp som Ryssland, Kazakstan och Kanada i gruppspelet. I den andra gruppen finns Finland, USA, Tyskland och Kina. De två främsta i varje grupp går vidare till semifinal.

Mer läsning

Annons